Slovenija 19.12.2014 10:01

V ajdovski Pilonovi galeriji dela Vena Pilona iz časa 1. svetovne vojne

Ajdovščina, 19. decembra - V Pilonovi galeriji bodo danes ob 19. uri odprli študijsko-dokumentarno razstavo Pilon v prvi svetovni vojni. Na ogled bodo risbe, akvareli in ilustracije, ki jih je Veno Pilon ustvaril na fronti in v ruskem ujetništvu. Slikovni del razstave vsebinsko dopolnjuje korespondenca med Venom Pilonom in Stanom Kosovelom, bratom pesnika Srečka Kosovela.

Ajdovščina. Pilonova galerija. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Pilonova galerija.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Razstava osvetljuje začetno in zelo kratko obdobje Pilonovega ustvarjanja, ki pa ni bilo nič manj kreativno kot preostali del njegovega življenja. Ohranjene risbe s fronte in akvareli iz ruskega ujetništva pričajo o Pilonovi izjemni ustvarjalni moči, ki, kljub velikemu pomanjkanju in grozotam vojne, ni nikoli usahnila.

Večino razstavljenih del, med katerimi so posamezne risbe in akvareli javnosti na ogled prvič, hranijo v Pilonovi galeriji. Pilonov sin Dominique in njegova družina so za to razstavo prispevali še devet ruskih akvarelov. Originali bodo na ogled le v času obiska Dominiqua Pilona, danes in v soboto, pozneje jih bodo nadomestili z reprodukcijami. Dva akvarela hranijo v ljubljanski Moderni galeriji, dva pa sta last zbiralca Vanje Lokarja iz Trsta.

Prvi del razstavnega projekta, ki ga je pripravila kustosinja Nataša Kovšca, obravnava Pilonove risbe s fronte in tista likovna dela, ki jih lahko vsebinsko povežejo z začetkom prve svetovne vojne.

Drugi del razstave, katerega avtorica je Tanja Cigoj, pa predstavlja Pilonovo ustvarjanje v ruskem ujetništvu. Spomladi 1917 je dvajsetletnega Pilona skupaj z drugimi vojnimi ujetniki vlak izkrcal v Lipecku, malem ruskem letoviškem mestu, kjer je doživel in preživel boljševiško revolucijo ter konec vojne.

Pilonova galerija Ajdovščina se z razstavo Pilon v prvi svetovni vojni pridružuje številnim slovenskim in tujim muzejem, ki letos obeležujejo 100. obletnico začetka ene največjih morij v zgodovini človeštva, so sporočili iz Pilonove galerije.

Občina Ajdovščina pa bo ob drevišnjem odprtju razstave podelila spominsko priznanje Dominiqu Pilonu za neprecenljiv prispevek pri ohranjanju kulturne dediščine očeta Vena Pilona v njegovi rojstni Ajdovščini. Dominique Pilon je aprila 1971 lokalni skupnosti poklonil likovno in dokumentarno dediščino svojega očeta ter s tem postavil temelje za ustanovitev Pilonove galerije.

Razstava bo na ogled do 1. februarja 2015.