Slovenija 19.12.2014 14:40

Španske borce bo še naprej upravljal Zavod En-knap

Ljubljana, 19. decembra - Na razpisu Mestne občine Ljubljana za programskega upravitelja Centra kulture Španski borci je bil izbran Zavod En-knap. Mednarodno priznani produkcijski zavod, ki je Španske borce uveljavil kot stičišče sodobnih umetniških praks, zlasti sodobnega plesa, bo kulturni center v Mostah še naprej upravljal od 1. januarja 2015 do 31. decembra 2019.

Ljubljana. Predstava v Centru kulture Španski borci. Foto Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Predstava v Centru kulture Španski borci.
Foto Tamino Petelinšek/STA

Mestna občina je z razpisom želela v Španskih borcih opredeliti prireditvene, produkcijsko-vadbene ter izobraževalne vsebine s področja uprizoritvenih, glasbenih, likovnih, folklornih in drugih umetniških praks. Predmet razpisa je bila tudi oddaja prostorov centra v brezplačno uporabo. Za to je v naslednjem petletnem obdobju predvidela okvirnih 475.000 evrov.

Izbranemu prijavitelju bo mesto, kot je določal razpis, za sofinanciranje programskega upravljanja v prihodnjem letu namenila predvidoma 95.000 evrov.

Zavod En-knap je od leta 2009 v Španske borce privabil referenčno mednarodno sodobnoplesno produkcijo. V okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz je med drugim gostil skupine Rosas, Ultima Vez in DV8 ter prepoznavna imena, kot so Steve Paxton, Superamas, Wendy Houstoun in Julyen Hamilton. V sklopu celoletnega festivala Plesna Vesna pa je predstavljal mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde.

Obenem so Španski borci postali domicil mednarodnega ansambla za sodobni ples EnKnapGroup, ki ga umetniško vodi plesalec in koreograf Iztok Kovač.

V prihodnjem letu se bo, kot so sporočili iz zavoda, trenutno petčlanski ansambel EnKnapGroup razširil za tri nove člane v okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, ki ga delno financira Evropska unija iz evropskega socialnega sklada. S tem bo prvič doslej plesalcem sodobnega plesa omogočeno redno delovno razmerje za obdobje enega leta.

Osemčlanski ansambel se bo v produkcijski obliki prvič predstavil marca v predstavi z delovnim naslovom Take a chance on Dance/Ujemi korak. Vrhunec novonastale skupine v letu 2015 pa bo sodelovanje v mednarodni koprodukciji z nizozemsko skupino Club Guy&Roni in izraelskim koreografom Guyem Weizmanom z naslovom Fobija; v Španskih borcih bo premierno izvedena maja, jeseni bo sledila trimesečna turneja po Nizozemski.

Jeseni prihodnje leto bo premierno izvedena tudi nova produkcija Zavoda En-knap v Kovačevi koreografiji in režiji ter v koprodukciji z novomeškim gledališčem Anton Podbevšek Teatrom. Predstava z delovnim naslovom Veter, pesek in zvezde bo nastala po avtobiografski literarni predlogi francoskega pisatelja Antoinea de Saint-Exuperyja.

V okviru mednarodnega programa bo zavod prihodnje leto med drugim predstavil delo ameriške koreografinje in plesalke Trishe Brown, okrepil pa bo tudi mesečno predstavitev pogleda na aktualni trenutek novega vala plesnih ustvarjalcev, vezanih na različna geografska okolja: Madžarska, Južna Koreja, Avstrija, ZDA, so še sporočili iz En-knapa.