Svet 23.12.2014 5:30

Italijo razburil predlog o posojanju muzejskih umetnin hotelom

Rim, 23. decembra - Predlog, da bi umetnine, ki jih državni muzeji hranijo v depojih, razstavili v zasebnih hotelih, je razburil Italijo. Ideja, ki jo te dni podalo kulturno združenje Culturalia, je naletela na odobravanje italijanskega združenja hotelirjev Federalberghi, zadržano so jo pozdravili na ministrstvu za kulturo, umetnostni zgodovinarji ji nasprotujejo.

Ljubljana. Galerija. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Umetnostni zgodovinar Tomaso Montanari je izrazil ogorčenje nad idejo v časniku La Repubblica v članku z naslovom Zadnja norost, kako pomagati muzejem: razstaviti umetnine v hotelih.

Montanari je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v njem poudaril, da ne bi bilo ustrezno, da bi na tak način pomagali zasebnim hotelom. Meni, da je prav, da zasebni sektor skozi donacije podpira javne institucije, da pa bi bilo narobe, če bi državni muzeji skušali vzdrževati zasebne hotele tako, da bi jim brezplačno posodili svoje umetnine.

V Italiji je, kot piše dpa, veliko dragocenih slik in kipov v depojih skritih očem javnosti. "Preveč je muzejskih depojev, polnih umetniških del, ki bi lahko bila razstavljena v 34.000 hotelih, kamor prihajajo turisti z vsega sveta," je dejal predsednik združenja hotelirjev Bernardo Bocca.

Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da je to le predlog, ki ga bo potrebno še dobro premisliti ter proučiti zakonske in druge omejitve, ob tem pa upoštevati tudi varnost umetnin.

"Ideja je odlična, a če bi jo hoteli realizirati v praksi, bi bilo potrebno razrešiti številne težave," pa je dejal strokovnjak za umetnost Ludovico Pratesi, ki je opozoril še na to, da bi morale biti umetnine v tem primeru dobro zaščitene in zavarovane.