Slovenija 8.1.2015 10:18

V ljubljanski Drami trije novi izumi Drama laboratorija

Ljubljana, 8. januarja - V sklopu Drama laboratorija bodo v ljubljanski Drami v tem mesecu na sporedu predstave Jaz ali kdo drug Maje Pelević v režiji Tina Grabnarja, Gozd se svetlika Milene Marković v režiji Žige Divjaka ter Čiščenje idiota Milana Markovića v režiji Juša A. Zidarja. Gre za tri sveže dramske prevode, ki bodo na slovenskih odrih uprizorjeni prvič.

Ljubljana. SNG Drama. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
SNG Drama.
Foto: Anže Malovrh/STA

Drama laboratorij vzpostavlja kreativno platformo med ljubljansko Dramo in Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, pa tudi med Dramo ter mladimi igralci na svobodi in drugimi mladimi umetniki, ki se še uveljavljajo. "Gre za projekte, ki tem mladim ustvarjalcem prinašajo prve gledališke izkušnje ali nove izkušnje, potem ko so že izkazali nek potencial, ki ga želijo razvijati," je za STA povedal predstavnik za stike z javnostjo v Drami Jernej Pristov.

Januarske predstave v sklopu laboratorija prinašajo nove dramske prevode v slovenščino, za katere je poskrbela Dijana Matković. Hkrati gre tudi za prve slovenske uprizoritve tekstov Pelevićeve ter Milene in Milana Markovića.

Predstava Jaz ali kdo drug v režiji Grabnarja in dramaturgiji Nine Šorak bo na sporedu v petek, 9. januarja, predstava Gozd se svetlika v režiji Divjaka in dramaturgiji Katarine Morano, Ize Strehar in Mateje Fajt pa bo na vrsti 13. januarja. Trojček predstav bo 15. januarja zaokrožila Čiščenje idiota v režiji Zidarja, dramaturgijo podpisujeta Thekla Neuss in Mateja Fajt. Vse predstave bodo imele po dve ponovitvi.

Po besedah Pristova je posebnost januarskih produkcij Drama laboratorija ta, da niso v celoti študentske, saj bodo v njih nastopili tudi člani igralskega ansambla Drame. Drama laboratorij namreč omogoča tudi hišnim igralcem, da sodelujejo pri oblikovanju projektov v sklopu laboratorija, pri iskanju novih izraznih in kreativnih možnosti in da ob rednem repertoarju ustvarijo še nekaj dodatnega. "Hkrati pa s tem igralci Drame svoje znanje prenašajo na mlajše kolege in hkrati od njih tudi sami dobijo neke nove vpoglede v vse skupaj," je pojasnil Pristov.

S podobnimi sodelovanji želijo v Drami nadaljevati tudi skozi sezono, glede na razpoložljivost in glede na možnosti.

Prvi dogodek v sklopu Drama laboratorija je bil t.i. mokumuzikal Marie Curie - Hysterie, ki je bil premierno uprizorjen maja 2014. Nato so novembra pripravili tri avtorske projekte Juša Zidarja, Tina Grabnarja in Žige Divjaka s skupnim naslovom Čakajoč Supermana. Vsem trem projektom - O kočiji, o strežniku, o pesmih in o dogajanju; Uspeh; Tik pred revolucijo: Mladost - je bilo skupno, da vsebinsko odgovarjajo naslovu, ki sporoča, da človeštvo potrebuje nekoga, ki bo rešil svet.

Dramo laboratorij bo v letošnji sezoni zaključila produkcija Vestern, pri kateri bodo sodelovali številni igralci ljubljanske Drame, ki sami pišejo tekst in izbirajo prizorišča. "Pri tem se kaže, kako lahko na različnih platformah, od akademijske do vmesne, pa do te, ko Drama prevzame v celoti laboratorijsko platformo, vzpostavimo prostor za interpretacijo gledališča. Hkrati pa nastanejo konkretne predstave, ki niso zgolj študijski pilotni projekti, ki potem ne igrajo več," je sklenil Pristov.