Na hitro prelistano 27.12.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. decembra - Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo švedskega avtorja Fredrika Backmana Mož z imenom Ove, pri založbi Buča pa roman Milice Sturm Iskanje Itake. Pri založbi Miš je izšlo delo Matjaža Mastnaka Barvita predstava, pri Mladini pa knjiga Konzum Boštjana Napotnika.

Ljubljana. Delo Fredrika Backmana Mož z imenom Owe. Foto: STA

Ljubljana.
Delo Fredrika Backmana Mož z imenom Owe.
Foto: STA

Ljubljana. Kulinarični vodič Boštjana Napotnika z naslovom Konzum. Foto: STA

Ljubljana.
Kulinarični vodič Boštjana Napotnika z naslovom Konzum.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Matjaža Mastnaka Barvita predstava. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Matjaža Mastnaka Barvita predstava.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Milice Sturm Iskanje Itake. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Milice Sturm Iskanje Itake.
Foto: STA

MOŽ Z IMENOM OVE - PRVENEC ŠVEDSKEGA AVTORJA, KI JE POSTAL VELIKA USPEŠNICA

Protagonist romana Mož z imenom Ove je 59-letni možakar, ki vozi saaba in ki je po mnenju sosedov zagrenjen tečnež. "Če ne hodim po svetu bebavo nasmehljan, to še ne pomeni, da sem zagrenjen," pa meni Ove. Ima nenavadno navado: vsako jutro se odpravi na obhod soseske. Umika nepravilno parkirana kolesa in preverja vsebino kontejnerjev za ločeno zbiranje odpadkov, čeprav so ga že pred letom dni razrešili dolžnosti predsednika skupnosti stanovalcev. Za mrkim obličjem malenkostnega možaka se skriva globoko žalost. Ko se v hišo nasproti njegove priselijo novi sosedje ter za začetek po nesreči polomijo Ovejev poštni nabiralnik, se začne zabavna in prisrčna zgodba o potepuških mačkih, nepričakovanih prijateljstvih in starodavni veščini vzvratne vožnje avtomobila s prikolico. Vse skupaj korenito spremeni tako zagrenjenega tečneža kot skupnost stanovalcev. Knjigo je prevedel Uroš Kalčič.

Fredrik Backman (1981) je švedski kolumnist in bloger. Pričujoči roman je avtorjev prvenec. Na Švedskem je postal prava uspešnica, prodali so več kot pol milijona izvodov. Knjiga je prevedena že v 25 jezikov.

ISKANJE ITAKE - ROMAN O ZAPLETENIH ŽENSKO-MOŠKIH ODNOSIH

Roman Iskanje Itake odstira življenjski zgodbi dveh žensk, ki ju je usoda povezala v psihiatrični bolnišnici. Eva Zupan je uspešna psihoterapevtka, ki s predanim delom premaguje bolečino ob ločitvi od moža alkoholika in tabletomana. Julija je njena pacientka, ki sta jo zakon brez ljubezni in nesrečna afera z ljubimcem pripeljali do poskusa samomora in popolne izgorelosti. Kljub temu, da ena zdravi, druga pa išče ozdravitve, prepoznamo obe protagonistki kot žrtvi neuspelih ljubezenskih razmerij z ljubezni nezmožnimi partnerji, piše na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana.

Milica Sturm (1939) je pravnica in književnica, ki se podpisuje pod več proznih del in pesniških zbirk. Ustanovila je Slovensko žensko zvezo, ki je med drugim dosegla, da je bila na slovenskem tolarju upodobljena ženska, slikarka Ivana Kobilica.

BARVITA PREDSTAVA - PRIROČNIK, KI JE OBENEM TUDI ESEJISTIČNO-ETNOLOŠKO DELO

Knjiga Matjaža Mastnaka, enega vidnejših strokovnjakov s področja rastlin, s podnaslovom Jesensko-zimski in praznični čas, je druga v zbirki O cvetani in živani, v kateri je že izšel njegov priročnik Cvetoča pomlad. Tudi tokratno delo zaznamuje avtorjev izvirni slog, ki temelji na povezovanju rastlinskega sveta s človeško kulturo. Delo sestavljajo tudi kolumne, ki jih je objavljal v nedeljski izdaji Dela. Knjiga ponuja poljudno in strokovno utemeljeno, a hkrati zanimivo branje. Temelji na naravoslovni botanični vedi, obenem pa poljudno in pripovedno preusmerja težišče knjige na mnogo drugih področij. Poleg natančnih razlag dogajanj v naravi bralcem ponuja tudi izlete v poezijo, svet mitoloških zgodb in ljudskega izročila, opisuje pa tudi razne šege, navade, običaje, praznovanja ter druge nekdanje in sodobne etnološko-antropološke pojave.

KONZUM - IZBOR NAJBOLJŠIH GOSTILN IN RESTAVRACIJ PO IZBORU BOŠTJANA NAPOTNIKA

Konzum prinaša 99 najboljših prehranskih obratov po izboru Boštjana Napotnika. Nastala je po štirih letih vsakotedenskega terenskega dela po domovini in zaledju. Ocenjevanje v rubriki Konzum se je v reviji Mladina začelo pred 20 leti. Tokratna, četrta knjiga, je nastala izpod peresa Napotnika, ki zna, kot piše na zavihku knjige, tako dobro vrteti kuhalnico, da mu ne bi bilo treba hoditi jest drugam, a vseeno to počne vsak teden ter o tem obvešča v Mladini. Sedaj je pripravil izbor najboljših prehranjevalnic, tistih, ki si še enkrat zaslužijo njegovo priporočilo v knjigi.