Svet 28.12.2014 6:00

Degasova Mala plesalka v washingtonski Nacionalni galeriji umetnosti

Washington, 28. decembra - V washingtonski Nacionalni galeriji umetnosti je še do 8. februarja na ogled razstava z naslovom Degasova mala plesalka. V središču postavitve je umetnikov kipec Mala plesalka pri 14. letih, ki je bil leta 1881 prava senzacija na razstavi impresionistov in ki je tudi v središču raziskovanja umetnikovega navdušenja nad baletom.

Kot je mogoče prebrati na spletni strani muzeja, je bil Degas oster opazovalec ter nekoliko čudaški, a priljubljen kronist vsakdanjega življenja plesalk. Upodobil je svet zaodrja, upodobil je plesalke na vajah. Tudi njegova mala plesalka prikazuje svet plinskih luči in naporov baletnih umetnikov.

Mala plesalka, ki je eno najbolj priljubljenih del v galeriji, je tokrat predstavljena skupaj s še 14 deli iz zbirke galerije. Tako je mogoči videti še monumentalen pastel Baletni prizor, nastal okoli leta 1907, pa tudi več manjših originalnih Degasovih kipcev, povezanih z malo plesalko.

Washingtonska Nacionalna galerija se sicer ponaša z največjo in najpomembnejšo zbirko Degasovih originalnih voščenih skulptur na svetu.

Degas pri kiparjenju ni uporabljal postopka odvzemanja materiala, ampak je le-tega dodajal. Pri mali plesalki je uporabil kovinsko armaturo, ki jo je obloži z voskom, uporabil pa je tudi les, blago in celo stare čopiče pri rokah. Realizem kipca še poudarjajo pravi človeški lasje in obleka iz bombaža in svile.

Edgar Degas (1834-1917) se je rodil v Parizu. Najprej je študiral pravo, nato od leta 1855 slikarstvo. V letih 1855-60 je večkrat obiskal Italijo. Najprej je na slikah obdeloval zgodovinske motive in v olju slikal portrete. Po letu 1874 se je posvetil predvsem študiju in slikanju figur ter se približal slogu impresionistov. Zanimalo ga je telo v gibanju, nanj so vplivali tudi japonski mojstri lesoreza.