Svet 27.12.2014 5:00

Koonsov kip umaknili iz pariškega muzeja zaradi suma plagiatorstva

Pariz, 27. decembra - Iz retrospektive, posvečene ameriškemu umetniku Jeffu Koonsu v pariškem Centru Pompidou, so zaradi suma plagiatorstva umaknili kip, naslovljen Fait d' Hiver. Umetnika je plagiatorstva obtožil Franck Davidovici, ki je v kipu prepoznal kopijo svoje oglaševalske kampanje za francosko modno hišo Naf Naf iz leta 1985.

Oglaševalska kampanja Naf Nafa je prikazovala mlado dekle, ki jo je navidezno zasul plaz, k njej pa se sklanja prašič, ki ima pod gobcem sodček ruma, podobno kot reševalni psi bernardinci. Koonsov kip iz porcelana zelo spominja na oglas, saj prav tako predstavlja mlado dekle, h kateri pristopi pujsek s sodčkom ruma, ki ga spremlja tudi pingvin, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Davidovici je Koonsu očital plagiatorstvo in tako so kip na zahtevo posojevalca umaknili z razstave. Predsednik Centra Pompidou Alain Seban se je postavil v bran umetniku, češ da so se podobne obtožbe pojavile že ob drugih Koonsovih delih iz serije Banality. Princip te serije je prav to, da umetnik poustvarja stvari, ki jih je moč kupiti v trgovinah ali so bile objavljene v medijih.

Naslov Koonsovega kipa Fait d' Hiver je namreč parodija na francosko poimenovanje za zanimivosti, ki se pojavljajo v medijih - "fait divers". Kip je bil leta 2007 na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodan za tri milijone evrov in je eden od štirih odlitkov tega dela.