Slovenija 24.12.2014 18:44

Pandur in EPK še brez dogovora glede spornih plačil

Maribor, 24. decembra - Režiser Tomaž Pandur in likvidacijski upravitelj zavoda Maribor 2012, ki od njega zahteva vračilo nekaj manj kot 72.000 evrov domnevno neupravičeno izplačanega denarja za sodelovanje v Evropski prestolnici kulture (EPK), se zaenkrat nista uspela poravnati. Zato je danes na sodišču v Mariboru steklo sojenje, ki se bo nadaljevalo marca.

Maribor. Novinarska konferenca ob slovenski premieri gledališke predstave Vojna in mir v režiji Tomaža Pandurja. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca ob slovenski premieri gledališke predstave Vojna in mir v režiji Tomaža Pandurja.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Pandurjeva gledališka hiša Pandur Theaters je v okviru EPK v Mariboru izvedla projekt Vojna in mir, ki je nastal v koprodukciji s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba. Zavod Maribor 2012 ga je v letih od 2010 do 2012 sofinanciral v skupnem znesku 167.500 evrov.

Zdaj likvidacijski upravitelj tega zavoda zahteva vračilo nekaj manj kot 72.000 evrov, ker naj bi se izkazalo, da dodeljena sredstva "niso bila v celoti porabljena v skladu s pogodbeno dogovorjenimi principi". Po neuradnih navedbah naj bi prišlo do večkratnega obračuna istih postavk. Tako naj bi si režiser dvakrat obračunal plačo, in sicer tako po avtorski pogodbi kot po pogodbi o zaposlitvi.

Ker je bil tudi današnji poravnalni narok neuspešen, je sodnica na Okrožnem sodišču v Mariboru začela glavno obravnavo. Odvetnik Pandur Theaters Rok Lep je med drugim pojasnil, da se avtorsko delo nanaša na intelektualne storitve, medtem ko so ostalo podporna dela, ki so prav tako potrebna za izvedbo gledališkega projekta. Pogodba z zavodom Maribor 2012 je po njegovih besedah zajemala sofinanciranje celotnega projekta, ne le avtorskega dela.

Zagovornik likvidacijskega upravitelja Klemen Tičar je menil, da so navedbe glede obsega del pravno zgrešene. Strinjal se je, da je pogodba z zavodom Maribor 2012 zajemala tudi strošek plač, vendar pa je "nedopustno in v nasprotju s pogodbo" to, da je gledališka hiša ta strošek uveljavljala tako po avtorskih pogodbah kot po pogodbah o zaposlitvi.

Sodnica Mirjana Pintarič je dala obema stranema 30 dni, da predložita še zahtevane dokumente, med drugim poslovne knjige in bančne izpiske Pandur Theaters ter pisne izjave nekaterih prič, med drugim nekdanje generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer, programskega direktorja EPK Mitje Čandra in direktorjev Slovenskega narodnega gledališča Maribor in zagrebškega HNK. Samega Pandurja pa bodo povabili na zaslišanje na sodišče predvidoma 11. marca prihodnje leto.

Zavod Maribor 2012 ima odprto računsko postavko še z zavodom Exodos, ki je bil v času EPK odgovoren za izvedbo več projektov znotraj programskega sklopa Oder med nebom in zemljo. Od tega se zahteva vračilo okoli 12.700 evrov. "Ker se ni bilo mogoče dogovoriti za sporazumno vračilo ugotovljenega presežka plačil, se nastali spor rešuje pred Okrožnim sodiščem v Mariboru. Sodišče je na prvi stopnji v celoti ugodilo zahtevku zavoda Maribor 2012, Exodos pa je napovedal pritožbo," je za STA pojasnil likvidacijski upravitelj Sašo Drobnak.

Odprti sodni postopki niso ovira za zaključek likvidacijskega postopka, saj je možno sporne terjatve pod določenimi pogoji prenesti na Mestno občino Maribor kot ustanovitelja zavoda Maribor 2012. "Izbris zavoda iz sodnega registra je predviden v prvem trimesečju prihodnjega leta, ne glede na izid ali stanje odprtih sodnih postopkov," je še povedal Drobnak.

Razlog, da zavoda še niso izbrisali, je po njegovih trditvah povezan predvsem z iskanjem odgovornega skrbnika spletne strani www.maribor2012.info, ki bi z njeno nadgradnjo spodbujal trajnostne učinke projekta EPK 2012.