Slovenija 2.1.2015 10:12

Baletna predstava Hrestač - Božična zgodba bo doživela 100. ponovitev

Ljubljana, 2. januarja - Na odru SNG Opera in balet Ljubljana bo v soboto že stotič zaživela baletna predstava Hrestač - Božična zgodba v koreografiji in režiji Yourija Vamosa. Velika baletna uspešnica je, kot so zapisali v ljubljanski operno-baletni hiši, predstava "z globokim sporočilom, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi".

Maribor. Plakat za premiero baleta Petra Iljiča Čajkovskega Hrestač. Foto: Bojan Šuštar/STA

Maribor.
Plakat za premiero baleta Petra Iljiča Čajkovskega Hrestač.
Foto: Bojan Šuštar/STA

Libreto za balet je zasnoval Marius Petipaj po Dumasovi adaptaciji pravljice E. T. A. Hoffmanna Hrestač in mišji kralj iz cikla Serapionovi bratje, režiser Vamos pa jo je nadgradil z brezčasno Božično zgodbo Charlesa Dickensa. V ospredju je zagrenjen ljudomrzni skopuh, ki sovraži božič. Skozi sanje spozna krivice, ki jih je storil v življenju, se pokesa ter postane ljubeč in radodaren človek.

Predstava Hrestač - Božična zgodba je bila premierno uprizorjena 28. novembra 2002, v soboto ob 19. uri pa jo bodo uprizorili stotič, kar je za baletno predstavo izjemen dosežek. Predstava prepriča s svojo čarobnostjo in vedno znova pričara praznično vzdušje ter napolni dvorano, saj je kot nalašč tudi za vse tiste, ki radi uživajo v glasbi Petra Iljiča Čajkovskega, so zapisali v SNG Opera in balet Ljubljana.

V gala predstavi bodo v osrednjih vlogah nastopili Rita Pollacchi (Clare), Petar Đorčevski (Boba Cratchita), Juki Seki (Duh smrti), Olga Andreeva (Božični duh) in Kenta Yamamoto (Hrestačev duh). Orkestru bo dirigiral Marko Gašperšič.

Balet je bil na odrskih deskah ljubljanske Opere prvič izveden leta 1940, ko mu je slovensko ime Hrestač dal tedanji upravnik, pesnik Oton Župančič.

Koreograf in režiser Youri Vamos se je rodil v Budimpešti, kjer je končal Državno baletno šolo. Na različnih postajah svoje umetniške kariere je uprizarjal klasike baletne literature v lastni interpretaciji in ustvaril tudi nove balete, med njimi Lucidor po noveli Huga von Hoffmannsthala, Julien Sorel po Stendahlovem romanu in Orffovo Carmino Burano.