Slovenija 1.1.2015 6:00

Prvi filharmonični koncert v novem letu pod taktirko Uroša Lajovica

Ljubljana, 1. januarja - Orkester Slovenske filharmonije bo na tradicionalnem koncertu na prvi dan novega leta vodil maestro Uroš Lajovic, solista bosta pianist Urban Stanič in tenorist Aco Bišćević. Poslušalce v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bodo po 18. uri zaobjeli plesni ritmi mazurke, poloneze in valčka v prepletu z domačo operetno tradicijo.

Maribor. Dirigent Uroš Lajovic. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Maribor.
Dirigent Uroš Lajovic.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na sporedu bodo dela Stanislawa Moniuszka, Frederica Chopina, Arama Hačaturjana, Viktorja Parme, Otta Nicolaija, Gaetana Donizettija in Kamila Maška, manjkala ne bo niti glasba Johanna Straussa mlajšega.

Novoletne koncerte Slovenske filharmonije na novoletni dan je leta 1983 uvedel prav maestro Lajovic, ki je bil med letoma 1972 in 1991 zaposlen v tej glasbeni ustanovi, najprej kot asistent, zatem pa od leta 1978 kot stalni dirigent orkestra. Od takrat je novoletni koncert v Gallusovi dvorani tradicija, nekaj let ga je orkester zaradi velikega zanimanja moral igrati celo dvakrat.

Maestro Lajovic se je po študiju kompozicije in dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani izpopolnjeval na Visoki šoli za glasbo in scensko umetnost na Dunaju pri profesorju Hansu Swarowskem. V tej ustanovi je bil leta 1989 izbran za profesorja dirigiranja. Od 2011 do 2014 je bil obenem redni profesor dirigiranja na zagrebški glasbeni akademiji.

Pred profesuro je vodil tudi Komorni orkester RTV Ljubljana, bil glavni dirigent Simfoničnega orkestra RTV Zagreb in glavni dirigent Beograjske filharmonije, od leta 2009 je tudi stalni gostujoči dirigent Zagrebške filharmonije.

Mladi pianist Urban Stanič obiskuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Doslej je nastopil z Orkestrom nemške televizije WDR in nekaterimi slovenskimi orkestri ter prejel več nagrad na tekmovanjih, med drugim štirikrat zapored prvo nagrado in prvo mesto na mednarodnem tekmovanju pianistov v italijanskem Povolettu. Maja letos je na tekmovanju za Evrovizijskega mladega glasbenika v Kölnu zasedel drugo mesto.

Aco Bišćević je na salzburškem Mozarteumu študiral petje in čembalo ter opravil magistrski študij petja pri Bredi Zakotnik in Elisabeth Wilke. Debutiral je z vlogo Triqueja v Jevgeniju Onjeginu P. I. Čajkovskega na Mozarteumu. Pel je med drugim v opernih uprizoritvah v Münchnu, Berlinu in na festivalu Styriarte. Na Salzburškem poletnem festivalu je leta 2013 v okviru programa Young Singers Project sodeloval pri izvedbi Mozartovih oper Čarobna piščal in Beg iz seraja. Ta mesec bo v operi Vojaki Bernda Aloisa Zimmermanna debutiral v milanski Scali.