Svet 30.12.2014 10:43

Dobitnik mednarodne nagrade za humanizem je literat John Ralston Saul

Ohrid, 30. decembra - Letošnji dobitnik mednarodne nagrade za humanizem, ki jo podeljuje Akademija za humanizem iz Ohrida, je kanadski pisatelj, esejist in predsednik Mednarodnega PEN John Ralston Saul. Lavreat se je v pismu, naslovljenem na predsednika žirije za nagrado Jordana Plevnesa, zahvalil za priznanje in izrazil veselje, da se je znašel med nagrajenci.

Brdo pri Kranju. Kanadski pisatelj, esejist in predsednik Mednarodnega PEN John Ralston Saul. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Kanadski pisatelj, esejist in predsednik Mednarodnega PEN John Ralston Saul.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

John Ralston Saul je večkrat nagrajeni esejist in pisatelj. Velja za dolgoletnega borca za svobodo izražanja in je na čelu Mednarodnega PEN od leta 2009. Izdal je 14 del, ki so bila prevedena v 25 jezikov in objavljena v 36 državah. Nazadnje je oktobra objavil esej z naslovom The Comeback (Povratek).

"Saul je s svojimi deli zelo vplival na politično in ekonomsko misel v številnih državah. Revija Time ga je označila za 'preroka', uvrščen pa je bil tudi na prestižni seznam 100 najpomembnejših svetovnih mislecev in vizionarjev revije Utne Reader," piše na spletni strani akademije.

V zahvalnem pismu je Saul spomnil, da je humanizem tema, ki se je loteva v vseh svojih delih - romanih in esejih, prav tako pa ima pomembno vlogo pri njegovemu delu v Mednarodnemu PEN in drugih organizacijah. Izrazil je veliko veselje, da se je znašel ob boku nekdanjih nagrajencev, ki so Daisaku Ikeda, Manoel De Oliveira, Aleksandar Slozenicyn, Ravi Shankar, Peter Brook, Vida Ognjenovic, Herta Müller in Svetlin Roussev.

Saulu bodo nagrado izročili 18. januarja na Ohridu.