Svet 4.1.2015 6:00

Pred pol stoletja je umrl T. S. Eliot

London, 4. januarja - Na današnji dan pred 50 leti je v Londonu umrl angleški pesnik, dramatik in esejist Thomas Stearns Eliot, eden najpomembnejših literatov 20. stoletja. Med njegova večja dela štejeta pesnitvi Ljubezenska pesem J. Alfreda Prufrocka in Pusta dežela ter drama Umor v katedrali. Leta 1948 je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

T. S. Eliot se je rodil rojen 26. septembra 1888 v mestu St. Louis v ameriški zvezni državi Missouri. Študiral je filozofijo, psihologijo, sanskrt in francosko književnost na univerzi Harvard in Sorboni.

V letih 1917 in 1919 je deloval kot sodelavec imagističnega časopisa Egoist, leta 1922 pa je požel splošno slavo in ustanovil svoj časopis Criterion. Od leta 1926 je bil sodelavec in nato direktor založbe Faber and Faber, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Eliot je bil vodilni pesnik svojega časa, izrazit razumnik in humanist. Prepričan je bil, da sta družba in literatura soodvisni, da za dobro, kakovostno stanje družbe potrebujemo dobro in kakovostno literaturo, ki pa ne more biti omejena na majhne skupine ljudi, temveč je treba z njo zajeti čim širše bralstvo.

V svojih pesmih se je Eliot ukvarjal z versko-filozofskimi dilemami o času, večnosti in smislu človekovega bivanja. V angleškem pesništvu je uveljavil moderne, svobodnejše oblike verza in ritma ter abstraktni izraz. Eliot je leta 1948 prejel Nobelovo nagrado za književnost "za njegov izjemen, pionirski doprinos" k poeziji svojega časa. Ukvarjal se je tudi z literarno teorijo in kritiko ter pisal poetične drame.

Veliki pesnik je bil strasten kadilec in je imel posledično večkrat težave s pljuči. Zaradi pljučnega emfizema je umrl 4. januarja 1965, star 76 let. Njegova poslednja želja je bila, da ga upepelijo in njegov pepel raztrosijo v angleški vasici East Coker, iz katere so njegovi predniki emigrirali v ZDA. Za njim je ostala plaketa, na kateri je citat iz pesmi East Coker: "V mojem začetku je moj konec. V mojem koncu je moj začetek."

V slovenščini so med drugim na voljo Eliotove zbrane pesmi, ki so v prevodu Vena Tauferja izšle v zbirki Kondor Mladinske knjige, ter zbrana dramska dela, ki so leta 2003 izšla pri Mohorjevi družbi Celje.

Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, bo natanko ob 50-letnici smrti izšla nova biografija Young Eliot izpod peresa Roberta Crawforda, osredotočena na literatova mladostna leta. Knjiga bo najprej dosegljiva v ZDA in Veliki Britaniji.