Svet 3.1.2015 5:30

Vinilne plošče redka svetla točka ameriške glasbene industrije

New York, 3. januarja - Čeprav sta se prodaja gramofonskih plošč in pretakanje glasbe v ZDA v pravkar minulem letu dvignili za več kot 50 odstotkov, je skupna prodaja še naprej beležila padec. Na največjem glasbenem trgu na svetu so prodali 257 milijonov albumov, kar je za 11 odstotkov manj kot leta 2013, je pokazal sistem merjenja prodaje v glasbi Nielsen SoundScan.

Edina svetla točka glasbene industrije so bile gramofonske plošče, ki so v zadnjih letih postale format za glasbofile in zbiratelje. Prodaja vinilov je lani poskočila za 52 odstotkov na 9,2 milijona izvodov, kar je največ, odkar je Nielsen SoundScan leta 1991, ko so začele prevladovati kompaktne plošče, začel zasledovati podatke o prodaji glasbe. Kljub temu so gramofonske plošče pridale le šestodstotni delež k celotni prodaji albumov v fizični obliki.

Tako nakupi CD plošč kot internetnih prenosov pa so še naprej padali. Prenosi so zabeležili 41 odstotkov prodaje albumov, enako kot leto poprej, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Na drugi strani so storitve s pretočno glasbo (streaming), kot je Spotify, beležile veliko rast: v preteklem letu so našteli 164 milijard streamov glasbenih posnetkov ali videospotov, kar je za 54 odstotkov več kot v letu pred tem.

Pretakanje glasbe v realnem času vse bolj postaja vsakdanja praksa, priljubljenost Spotifyja in njegovih tekmecev, ki naročnikom omogočajo, da neomejeno poslušajo glasbo na zahtevo, pa vidno preoblikuje glasbeno industrijo. Kritiki so prepričani, da pretakanje ne daje spodbude potrošnikom, da bi kupovali albume, to pa oškoduje umetnike. Spotify na drugi strani trdi, da ponuja redek vir rasti v panogi, ki se že dlje časa sooča s težavami.

Ena glavnih kritikov Spotifyja je bila pevka Taylor Swift, ki je umaknila vso svojo glasbo s tega švedskega ponudnika storitev. Njen zadnji album 1989, s katerim se je iz svojih country korenin še občutneje premaknila k popu, je bil uradno najbolje prodajani album leta v ZDA. Izšel je konec oktobra, do 28. decembra pa so po podatkih Nielsen SoundScan prodali 3,6 milijona izvodov.

S tem je ovrgla oktobrska ugibanja, da bi leto 2014 znalo miniti brez platinastega albuma. Več kot milijon izvodov, ki albumu prinesejo ta naziv, so poleg omenjenega 1989 dosegle še tri plošče, kar je manj kot v preteklih letih: leta 2013 je platinastih postalo deset albumov, leto prej pa 13.

Drugo najvišjo prodajo je dosegla plošča z glasbo iz Disneyjevega filma Ledeno kraljestvo - 3,52 milijona prodanih kopij, nekaj čez milijon prodanih izvodov pa sta v ZDA dosegla britanski soul pevec Sam Smith s ploščo In The Lonely Hour ter a cappella skupina Pentatonix z albumom božičnih skladb, je še poročala AFP.