Na hitro prelistano 3.1.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. januarja - Pri Mladinski knjigi so izdali knjigo švedskega pisatelja Jonasa Jonassona Analfabetka, ki je obvladala računstvo in slikanico Sama McBratneyja A veš, koliko te imam rad tu in tam in vsepovsod. Založba Modrijan je v zbirki Svila izdala delo Simone de Beauvoir Nesporazum v Moskvi, Celjska Mohorjeva pa v redni zbirki priročnik Razgledi po pravu.

Ljubljana. Priročnik Razgledi po pravu avtorjev Janeza Breznika in Andreja Sajeta. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Razgledi po pravu avtorjev Janeza Breznika in Andreja Sajeta.
Foto: STA

Ljubljana. Novela avtorice Simone de Beauvoir Nesporazum v Moskvi. Foto: STA

Ljubljana.
Novela avtorice Simone de Beauvoir Nesporazum v Moskvi.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Sama McBratneya A veš, koliko te imam rad tu in tam in vsepovsod. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Sama McBratneya A veš, koliko te imam rad tu in tam in vsepovsod.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga švedskega pisatelja Jonasa Jonassona Analfabetka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga švedskega pisatelja Jonasa Jonassona Analfabetka.
Foto: STA

ANALFABETKA, KI JE OBVLADALA RAČUNSTVO - ROMAN AVTORJA USPEŠNICE STOLETNIK, KI JE ZLEZEL SKOZI OKNO IN IZGINIL

Analfabetka, ki je obvladala računstvo je nova knjiga avtorja uspešnice Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil. Protagonistka tokratnega romana je Nombeko, na novo oklicana šefinja odreda za praznjenje latrin sektorja B v Sowetu, ki ni obiskovala nobene šole. Temu so botrovale okoliščine, v katerih je deklica prišla na svet; rodila se je v Južni Afriki v zgodnjih 60. letih - obdobju, ko je med političnimi veljaki veljalo mnenje, da otroci Nombekine sorte ne veljajo nič. Tedanji premier je bil slaven po retoričnem vprašanju, zakaj naj bi črnci hodili v šolo, ko pa so tu vendarle samo zato, da nosijo drva in vodo. Tako ni nihče niti sanjal, da se bo krhka deklica nekega dne družila s kralji in predsedniki, spravljala v preplah cele nacije in vplivala na potek svetovne politike. Roman je prevedel Brane Čop.

Jonas Jonasson se je rodil leta 1962 na Švedskem, kjer je sprva deloval kot novinar in svetovalec za medije. Zaslovel je z nenavadnim prvencem Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil, ki ga je za slovenske bralce prevedla Nada Grošelj.

A VEŠ, KOLIKO TE IMAM RAD TU IN TAM IN VSEPOVSOD - SLIKANICA O PRIJATELJSTVU IN DOGODIVŠČINAH ZAJCA IN ZAJČKA

A veš, koliko te imam rad tu in tam in vsepovsod je nadaljevanje priljubljene klasike A veš, koliko te imam rad, ki jo je leta 1994 spisal Sam McBratney. V tokratni slikanici, ki jo je poslovenila Polonca Kovač, se skrivajo štiri nove zgodbice - Skrivalno drevo, Na Oblačni gori, Daljno polje in Domov, v katerih velika prijatelja Zajec Rjavec in Zajček Rjavček odkrivata zanimive kraje. Slikanico sta ilustrirala Andy Wagner in Debbie Tarbett po likovnih motivih Anite Jeram, ki je prispevala ilustracije za prvo slikanico.

NESPORAZUM V MOSKVI - DOLGO NEOBJAVLJENO DELO SLOVITE SIMONE DE BEAUVOIR

Simone de Beauvoir je novelo Nesporazum v Moskvi napisala za zbirko La Femme Rompue leta 1968, vendar jo je potem zamenjala z zgodbo L'Age de discretion. Tako je Nesporazum prvič izšel šest let po njeni smrti v reviji Roman 20-50, v knjižni obliki pa šele leta 2013. T.i. nesporazum je postavljen v leto 1966. Zgodi se med potovanjem upokojenskega para Nicole in Andrea v Sovjetsko zvezo. Ima dvojno naravo - med njima zaškriplje tako na čustveni kot komunikacijski ravni. Glavni težavi sta predvsem staranje in vdor tretje osebe, Andreeve v Moskvi živeče hčerke Maše. Andre obenem opaža družbene spremembe v tedanji Sovjetski zvezi, ki nikakor ne vodijo v socializem, za kakršnega se je tudi sam boril, zato je tudi tu razočaranje neizogibno.

Razmišljanja obeh protagonistov o istih stvareh avtorica bralcu servira izmenično, tako da lahko spoznava moški in ženski pogled na njuno in družbeno zgodovino. Novela, s katero je avtorica to besedilo najprej zamenjala, je bila tematsko podobna in za tisti čas primernejša, sicer pa močno osiromašena, saj se je, kot so zapisali v založbi, omejila samo na Nicolino plat in se s tem odpovedala dobršnemu delu nič manj zanimivih družboslovnih, političnih, zgodovinskih in drugih splošnejših razglabljanj. Delo je prevedla Maja Kraigher.

Simone de Beauvoir (1908-1986) je znana francoska pisateljica, eksistencialistična filozofinja, družbena teoretičarka, feministka in politična aktivistka, ki je veljala za izjemno intelektualko. Mednarodno pozornost je vzbudila z delom Drugi spol (1949), ki je sprožilo tektonski premik v razumevanju ženske.

RAZGLEDI PO PRAVU - PRIROČNIK, KI POJASNJUJE POSEBNOSTI RAZLIČNIH PRAVNIH VEJ

"Znani slovenski pravnik Janez Breznik je ob sodelovanju Andreja Sajeta ostal zvest svojemu sistematičnemu in hkrati za bralca prijaznemu slogu pisanja. V uvodnem delu razgrinja bistvo pravnega reda, temeljne ustavne pravice in prikaže velike sodobne pravne sisteme. V nadaljevanju nas knjiga ob upoštevanju zgodovinskega razvoja pravne stroke vodi po značilnosti posameznih pravnih vej. Razumljivo in dostopno za praktično uporabo nas seznanja s posebnostmi civilnega prava in upravnega prava ter sklene s prikazom evropskega prava. Soavtor Andrej Saje prikaže posebnosti cerkvenega prava," je o priročniku zapisal pravnik Lovro Šturm.

Janez Breznik (1942) je bil najprej kazenski sodnik na občinskem in nato temeljnem sodišču. Nato je 12 let delal v slovenski republiški upravi, kjer je bil vodja sektorja. Šest let je bil sodnik upravnega oddelka Vrhovnega sodišča RS, poskrbel je za ustanovitev Upravnega sodišča RS, ki ga je 12 let vodil kot predsednik. Pravu je namenil tudi strokovno publicistično delo.

Andrej Saje (1966) je duhovnik in docent cerkvenega prava na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Med osrednje teme njegovega raziskovanja sodijo zakrament svetega zakona, razmerja med Cerkvijo in državo ter vprašanja financiranja Cerkve. Podpisuje se pod več znanstvenih razprav in člankov.