Slovenija 5.1.2015 10:58

Čas druge vojne skozi oči filmarjev v Slovenski kinoteki

Ljubljana, 5. januarja - S filmoma Sedmina Matjaža Klopčiča in Kavarna Astoria Jožeta Pogačnika se bo drevi v Slovenski kinoteki začela retrospektiva, ki jo je Slovenski filmski arhiv (SFA) pri Arhivu RS pripravil ob 70-letnici konca druge svetovne vojne. Dokumentarni in igrani filmi o prelomnem času druge vojne se bodo v kinoteki vrstili skozi ves januar in februar.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Sedmina, ki velja za ključni Klopčičev film in ki je bila posneta po istoimenskem romanu Bena Zupančiča, bo na vrsti ob 18. uri. Projekcija filma Kavarna Astoria, drame o usodi družine kavarnarjev v prelomnih časih, bo sledila ob 20. uri.

Kot je ob retrospektivi zapisal vodja SFA Alojz Teršan, so slovenski celovečerni filmi, nastali zaradi zgodb, ki jih je naplavila druga svetovna vojna in njene neposredne posledice na naših tleh, sila raznoliki. Noben ne slavi vojne kot take, mnogi slave le odpor in pogumne žrtve okupatorskega režima.

Slovenski vojni filmi, kot poudarja Teršan, niso veliki spektakli, ki so jih o raznih nemških ofenzivah slikali filmi v drugih delih tedanje Jugoslavije. Močna nota v njih je težka nujnost odločitve v prelomnih dogodkih, nenavadno veliko je tudi zgodb odraščanja med vojno. Nekateri filmi, nastali v 80. letih minulega stoletja, pa se že spopadajo z osvetlitvijo poizkusa sprave obeh vpletenih slovenskih vojaško političnih sil, leve in desne, pa tudi odnosa z nekdanjimi vojaki zasedbene vojske.

Predvsem vojni in prvi povojni dokumentarni filmi, ki prikazujejo tako domobranske kot pozneje partizanske manifestacije, so zelo neposredni, propagandno naravnani. V zadnjih desetletjih pa nastaja nov val dokumentarnih filmov, ki se ukvarjajo z usodami posameznikov med vojno, ukradenih otrok žrtev obeh strani, pa tudi in predvsem z dolgo zamolčano temo, povojnimi izvensodnimi poboji premaganih in ujetih vojakov ter tudi civilistov.

V sklopu retrospektive se bodo med drugi zvrstili filmi Balada o trobenti in oblaku ter Dolina miru Franceta Štiglica, Trenutki odločitve Františka Čapa, Nasvidenje v naslednji vojni Živojina Pavlovića, Otroci s Petrička Mirana Zupaniča, Banditenkinder - slovenskemu narodu ukradeni otroci Maje Weiss ter Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica Karpa Godine.