Slovenija 6.1.2015 10:01

V Narodni galeriji in Galeriji Fotografija dela Klavdija Slubana

Ljubljana, 6. januarja - Klavdij Sluban ni fotoreporter, ki bi pokrival zgodbe s terena. Sam zase pravi, da je pohodnik, ki "raje odkriva kot pokriva". Fotografija mu je izgovor, da se odpravi na potovanje, fotografska kamera mu služi kot orodje, s pomočjo katerega se srečuje s svetom. Cikla fotografij s potovanj bo predstavil v Narodni galeriji in Galeriji Fotografija.

V Narodni galeriji bodo v sredo ob 19. uri odprli razstavo z naslovom Srečni dnevi na osamelem otoku. Na njej bodo predstavljene fotografije, ki jih je Sluban posnel na otočju Kerguelen, kjer je kot prvi ustvarjalec, ki ga je povabila francoska vlada, med januarjem in aprilom 2012 v umetniški rezidenci preživel štiri mesece.

Otočje Kerguelen, ki leži v bližini antarktičnega kroga, sodi med najbolj odmaknjene kraje na svetu. Na njem je svinčena roka francoske birokracije, ki ji otoki pripadajo, vzpostavila svoj svet pravil in predpisov. Otočje nima stalnih prebivalcev. Znanstveniki in vojaško osebje, ki skrbijo za bazo na otoku, tu preživijo od 12 do 18 mesecev.

Sluban je svoje občutke ob doživljanju ekstremnih pogojev bivanja strnil v serijo fotografij, ki jih je prvič pokazal na festivalu Recontres d'Arles julija 2012. V njej se fotograf ni izneveril svojemu z izbrano tehniko črno-bele fotografije še poudarjenemu temačnemu slogu, so ob razstavi zapisali v galeriji.

Razstava, ki so jo v Narodni galeriji pripravili v sodelovanju z Galerijo Fotografija, bo na ogled do 1. marca.

V Galeriji Fotografija pa bodo v četrtek ob 19. uri odprli razstavo Izgubljeni raj. Izgubljeni raj, kot referenco na istoimensko pesnitev Johna Miltona, je Sluban poimenoval dosežke petih let svojega dela.

Omenjeni fotografski cikel je začel nastajati s serijo potovanj na Kubo in Haiti ter v Portoriko in Dominikansko republiko v letih 1999 in 2000. Sluban je tja potoval s priznanim francoskim pisateljem Francoisom Masperom, ki je pisal za časopis Le Monde.

Ker je čutil potrebo, da koplje globlje, se je več let redno vračal na Karibske otoke. Haiti ga je še posebej očaral. S pomočjo razstav, srečanj, delavnic in lokalnih projektov je Sluban še naprej raziskoval otoke - na svoj lasten način, nikoli po navdihu neposrednih in najnovejših senzacionalističnih dogodkov.

Karibski otoki niso raj za ljudi, ki tam živijo. Slubanove podobe razlagajo njegovo lastno vizijo, ki poudarja protislovja, naveličanost, izčrpanost in krhkost življenja v teh od naravnih nesreč in družbenih pretresov prizadetih krajih, je zapisal Jean-Marc Lacabe, direktor Galerie du Chateau d'Eau v francoskem Toulousu.

Razstava bo na ogled do 28. februarja.

Francoski fotograf slovenskega rodu Klavdij Sluban, rojen leta 1963, je eden najzanimivejših sodobnih fotografov. Njegova dela so na ogled v pomembnih razstaviščih, kot so Metropolitanski muzej fotografije v Tokiu, Evropska hiša fotografije v Parizu in Muzej fotografije v Helsinkih. Je dobitnik nagrade Leica (2004) in glavne francoske nagrade za fotografijo Niepce (2000).