Svet 6.1.2015 12:23

Rowan Atkinson alias gospod Bean danes praznuje 60. rojstni dan

London, 6. januarja - Angleški filmski, gledališki in televizijski igralec Rowan Atkinson danes praznuje 60. rojstni dan. Eden najboljših britanskih komikov svoje generacije je poznan predvsem po telesni in situacijski komiki. Najširše občinstvo ga pozna kot gospoda Beana in kot glavnega igralca v televizijski seriji Črni gad, ki so jo snemali med letoma 1983 in 1990.

Atkinson je nase opozoril leta 1977 z nastopom na Edinburškem festivalu. Leta 1981 je postal najmlajši igralec, ki je imel monokomedijo v West Endu. Dve leti kasneje je za BBC začel snemati serijo Črni gad, ki je gledalce zabavala pet sezon. Serija je prejela številne nagrade, Atkinson pa je bil že drugič razglašen za BBC-jevo osebnost leta.

Naslednji večji televizijski projekt, ki se ga je lotil, je bil Gospod Bean, ki je že za pilotsko oddajo dobil zlato vrtnico Montreuxa.

Poleg igranja na odrskih deskah in televiziji se je Atkinson pojavljal tudi na velikih platnih. Med drugim je zaigral v filmih Štiri poroke in pogreb, Bean, Scooby-Doo, Johnny English, Beanove počitnice in Johnny English 2, je mogoče prebrati na spletni strani Koloseja.

Leta 2012 je nastopil na odprtju olimpijskih iger v Londonu. Leta 2013 mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila odlikovanje poveljnik reda. Odlikovanje je prejel za zasluge na področju igre in dobrodelnosti.