Svet 7.1.2015 13:41

Beethoven na vrhu lestvice najbolj izvajanih skladateljev klasične glasbe lanskega leta

London, 7. januarja - V lanskem letu je bila po podatkih spletnega portala Bachtrack na področju klasične glasbe po vsem svetu najpogosteje izvajana glasba pokojnih belopoltih skladateljev, med 150 največkrat izvajanimi skladatelji pa je le ena ženska. Na prvo mesto lestvice najbolj izvajanih skladateljev klasične glasbe se je uvrstil Ludwig van Beethoven.

Kot piše The Guardian, se je na področju klasične glasbe v primerjavi z letom 2013 le malo spremenilo. Če je bila v letu 2013 med 100 najaktivnejšimi dirigenti le ena ženska in so bile v lanskem letu štiri, je namreč to še vedno precej oddaljeno od enake zastopanosti obeh spolov.

In če leta 2013 ni bilo med 150 največkrat izvajanimi skladatelji nobene ženske, se je lani vsaj ruska skladateljica Sofia Gubaidulina uvrstila na 132. mesto. To, kot piše The Guardian, kaže, da se institucije na področju klasične glasbe izjemno počasi premikajo v smeri enake zastopanosti spolov.

Bachtrackova statistika priča tudi o rahlo se spreminjajočem, a še vedno konzervativnem okusu umetniških vodij in menedžerjev. Haydn je sicer izpadel iz prve deseterice največkrat izvajanih skladateljev, Ravel in Dvoržak pa sta na devetem in desetem mestu. Na vrhu je tokrat Beethoven, ki mu sledi Mozart. Med operami je na prvem mestu Puccinijeva La Boheme in na drugem Verdijeva La Traviata. Med prvo deseterico sta še dve Puccinijevi ter tri Mozartove opere.

Podobno - neenako zastopanost obeh spolov in pomanjkanje rasne raznolikosti - je pokazala raziskava Christine Scharff z londonskega Kraljevega kolidža, ki se je osredotočila na Veliko Britanijo.

Izsledki njene ekipe, ki je pod drobnogled vzela približno 40 orkestrov, so pokazali, da je med dirigenti le 1,4 odstotka žensk, med umetniškimi in glasbenimi direktorji pa jih je 2,9 odstotka. Od 629 glasbenikov v orkestrih jih je le 11, kar je 1,7 odstotka, temnopoltih ali pripadnikov narodnih manjšin.

Tovrstne statistike bodo, kot piše The Guardian, morda sčasoma le privedle do tega, da se bo v klasični glasbi kaj spremenilo. Zahvaljujoč njim orkestri in operne hiše vedo, pred kakšne izzive so postavljeni.