Slovenija 7.1.2015 20:17

Arne Hodalič izdal tretji priročnik s svojim pogledom na fotografijo

Ljubljana, 7. januarja - Fotograf Arne Hodalič je danes predstavil svojo najnovejšo knjigo Fotografija. Kot je dejal za STA, je to že njegov tretji priročnik, ki nadgrajuje prejšnja. V njem je precej novega besedila, nove so vse fotografije, spremenjen je tudi format knjige, ki je precej večji od prejšnjih knjig, ki so bolj ustrezale definiciji žepnega priročnika.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Fotograf Arne Hodalič. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Fotograf Arne Hodalič.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Knjiga, kot je poudaril Hodalič, ni klasičen priročnik, ki bi ponujal sistematičen pregled skozi začetke fotografije, ampak ponuja njegov pogled na fotografijo oziroma na to, kako on vidi in uči fotografijo.

Vse fotografije, med katerimi je nekaj povsem svežih, so pojasnjene, imajo tehnične podatke, pospremljene pa so tudi z nekaj avtorjevimi mislimi.

Hodalič je nocojšnjo predstavitev knjige združil z daljšim dogodkom, ki je vseboval kratek pogovor med njim in založnikom knjige Ivom Rojcem ter predavanje, ki ga je prepustil svojim študentom: Katji Bidovec, Mitji Ličnu in Borutu Slugi. Kot je poudaril, to niso le študenti, pač pa tudi njegovi sodelavci, ki ga v marsičem tudi prekašajo.

Rojec je v uvodnem pogovoru dejal, da Hodaliča v Sloveniji povezujemo s fotografijo, Indijo, morjem pa tudi z dobrodelnostjo. Po njegovih besedah pa je Hodalič predvsem človek, ki si želi biti povsem svoboden, kar ima visoko ceno. Prav zaradi tega se izogiba popularnosti, želi pa si svoje znanje deliti. Prav to dokazuje nova knjiga, v kateri podaja svoje napotke za delo s fotoaparatom.

Kot je Hodalič povedal za STA, na fotoaparate sicer "veliko da oziroma vzame, kar je trenutno najboljše na trgu", a se temu ne posveča več kot toliko, saj je sama fotografija odvisna zgolj od fotografa. "Fotografija nastane v naših glavah in ni odvisna od aparata, a če imaš idejo oziroma vizijo, ki ti je aparat ne omogoča izpeljati, si razočaran," je pojasnil.

V pogovoru z Rojcem je predstavil tudi svoj delavnik, ki se začne že ob 4. uri oziroma zdaj pozimi ob 4.30 in se konča pozno zvečer. Pri tem je poudaril, da živi najlepše, ko dela. Svojo prihodnost vidi bolj v deljenju svojega znanja in v predavanjih in manj v fotografiji, ki vedno bolj postaja le še hobi. Dodal je še, da se danes zgolj od fotografiranja ne da preživeti, med drugim tudi zaradi velikih svetovnih agencij, ki medijem ponujajo ogromne količine fotografij za majhne zneske.