Svet 8.1.2015 9:51

Legendarni Elvis Presley bi danes štel 80 let

Memphis, 8. januarja - Pred 80 let se je v majhnem mestu Tupelo v državi Mississippi rodil kralj rock'n'rolla Elvis Presley. V Memphisu se mu bodo poklonili s komemoracijo in dražbo osebnih predmetov. Presley je za seboj pustil neizmerno zapuščino. Pokojni dirigentski mojster Leonard Bernstein je izjavil: "Elvis je bil najmočnejša kulturna silnica 20. stoletja."

Vrtovče pri Ajdovščini. Kip Elvisa Presleya. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Vrtovče pri Ajdovščini.
Kip Elvisa Presleya.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Na Presleyjevem posestvu Graceland bo danes najprej potekala rojstnodnevna komemoracija, ki bo vključevala rezanje torte v družbi Priscille Presley. Kot piše na spletni strani Gracelanda, bodo predstavniki mest Memphis ter okraja Shelby razglasili dan Elvisa Presleyja.

Sledila bo dražba, na kateri bodo ponudili Presleyjev prvi posnetek za založbo Sun Records, Presleyjevo prvo vozniško dovoljenje iz leta 1952, podpisano kopijo njegovega prvega singla That's All Right ter pogodbo o pevčevem nastopu na oddaji radia Louisiana Hayride leta 1955. Oba dogodka ob obletnici lahko Elvisovi oboževalci spremljajo v živo prek spleta.

Elvis Presley se je rodil 8. januarja leta 1935 v majhnem mestu Tupelo v državi Mississippi. Njegov brat dvojček se je rodil mrtev, kar je Elvisa zaznamovalo za vse življenje. Družina se je kasneje preselila v Memphis, kjer je Elvis končal šolanje za električarja.

V glavnem sta ga zanimala blues in gospel, igral je kitaro in pel. Ko ga je opazil lastnik založbe Sun Records Sam Phillips, ki se je zanimal za afriško-ameriški blues, se je začela Elvisova pot k slavi. Svojo prvo skladbo That's All Right Mama je posnel leta 1954, prvi velik uspeh pa je doživel dve leti kasneje s skladbo Heartbreak Hotel, ki je bila v prvem tednu prodana v 1,5 milijona izvodih.

Presley je na svetovnih glasbenih lestvicah kraljeval s hiti, kot so Love Me Tender, Blue Suede Shoes, It's Now Or Never in Tutti Frutti. Njegovo glasbo in slog je pohvalil tudi Frank Sinatra, mladim pa sta se zdela neustavljivo privlačna njegova glasba in samosvoja podoba.

Leta 1957 je Elvis kupil posest Graceland, na ameriških glasbenih lestvicah pa je takrat vladal njegov hit All Shook Up. Njegova slava je še zrasla, ko je kot prva rock zvezda postal tudi filmska senzacija. Nato je bil leta 1958 kot vojak za dve leti vpoklican v Nemčijo. Poročil se je z rosno mlado lepotico Priscillo Beaulieu.

S pojavom skupine The Beatles je šel rock'n'roll svojo pot, Elvis se je začel umikati v samoto. Razočaran nad neuspelimi glasbenimi načrti je prenehal koncertirati in izdajati nove single. Namesto tega je v 60. letih s podporo Colonela Toma Parkerja posnel okoli 30 filmov, med njimi Jailhouse Rock, King Creole in Elvis on Tour.

Leta 1970 je napisal pismo predsedniku ZDA Richardu Nixonu. V njem je na šestih straneh izrazil svojo nejevoljo in zaskrbljenost nad novo hipi kulturo ter nad posledično zlorabo prepovedanih drog pri mladih. Moža sta se srečala v živo in Elvis je kot zvezdnik javno nastopil v kampanji za boj proti drogam.

Njegovo zdravstveno stanje se je vidno slabšalo, po biografiji avtorja Tonyja Schermana je postal "groteskna figura svoje mladostne podobe." Osebni stražarji so ga našli mrtvega v njegovi kopalnici v Gracelandu 16. avgusta 1977. Po uradnih različici je umrl za posledicami srčnega napada, ki ga je spodbudilo dolgoletno uživanje pomirjeval in amfetaminov.

Kljub temu številni njegovi oboževalci verjamejo, da "legenda še živi". Še vedno krožijo govorice, da je pevec, naveličan velikega pompa, ki je spremljal njegovo zvezdniško pot, zaigral svojo smrt in se umaknil v osamo.