Slovenija 9.1.2015 6:00

V Slovenski filharmoniji prvi koncert festivala baročne glasbe

Ljubljana, 9. januarja - V Slovenski filharmoniji se bo drevi začel prvi filharmonični festival baročne glasbe. Ponudil bo tri koncerte, ki bodo predstavili nemške baročne mojstre - Georga Friedricha Händla, Johanna Sebastiana Bacha in Georga Philippa Telemanna. Na nocojšnjem koncertu z naslovom Nezvesta bo mogoče prisluhniti Händlovim arijam in njegovi orkestralni glasbi.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Pod taktirko Mateja Šarca, ki je tudi umetniški vodja festivala, bo drevi Orkester Slovenske filharmonije z mezzosopranistko Barbaro Kozelj izvedel pet Händlovih arij, tri iz opere Alcina ter dve iz opere Ariodante. Na sporedu sta še dva concerta grossa ter suita Glasba za kraljevi ognjemet. Obeta se intimen, a obenem dramatičen, humoren in na koncu pompozen koncert.

V petek, 16. januarja, bo na koncertu, naslovljenem Poročena, mogoče prisluhniti dvema Bachovima poročnima kantatama: Umaknite se, otožne sence in O, prelepi dan, zaželeni trenutek. Koncert bo izvedel Ansambel Slovenske filharmonije skupaj s priznano ameriško sopranistko Sally Sanford. Poleg omenjenih kantat bodo glasbeniki izvedli še Suito št. 2 v h-molu in Brandenburški koncert št. 5 v D-duru.

Tretji sklepni festivalski koncert z naslovom Čudaška bo na sporedu v petek, 30. januarja. Koncert, ki je naslov dobil po Telemannovi suiti Bizarna, bo Orkester Slovenske filharmonije izvedel pod taktirko Šarca, ki bo obenem solist na oboi.

Prisluhniti bo mogoče še Telemannovemu Koncertu za violino v A-duru, imenovanem Žabe, Suiti v F-duru, imenovani Alster, Koncertu za oboo v D-duru in Uverturi, združeni s tragikomično suito v D-duru. Ta koncert bo, kot je na nedavni novinarki konferenci dejal Šarc, lahkoten in slikovit, v estetskem smislu pa močno drugačen od predhodnih dveh.