Slovenija 11.1.2015 8:00

Prvi koncert letošnjih Mozartin s kitajsko dirigentko Ji-Čen Lin

Ljubljana, 11. januarja - V Slovenski filharmoniji se bo začel letošnji niz petih nedeljskih matinej, poimenovanih Mozartine. Na današnjem, prvem koncertu bodo zazvenele skladbe Richarda Straussa, Ernesta Chaussona in Antonina Dvoržaka v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki ga bo tokrat vodila mlada dirigentka kitajskega rodu Ji-Čen Lin.

Na sporedu bodo Straussova simfonična pesnitev Don Juan, Chaussonova Poema za violino in orkester ter Dvoržakova Simfonija št. 9 v e-molu, imenovana Iz novega sveta, so sporočili z RTV Slovenija.

Dirigentsko paličico bo držala Ji-Čen Lin, ki je že aprila lani skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija navdušila občinstvo v znameniti dvorani Glasbenega združenja na Dunaju. Večkrat nagrajena violinistka in pianistka je v svoji komaj petletni dirigentski karieri že sodelovala s priznanimi orkestri in navduševala s svojo muzikalnostjo in pristnim stikom z glasbeniki.

Kot solist se bo predstavil Milko Jurečič, od leta 2000 član sekcije prvih violin pri Simfonikih RTV Slovenija. Glasbeno izobrazbo si je pridobil v rojstnem Beogradu, pozneje pa se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih po svetu. Že v obdobju študija je prejel več nagrad. Vsestranski glasbenik, ki deluje tudi kot pedagog, se posveča raznovrstni komorni glasbi, pa tudi eksperimentalni in popularni glasbi, ne le kot violinist, temveč tudi kot pevec in aranžer.

Do sredine maja se bodo na preostalih štirih Mozartinah predstavili mlada poljska dirigentka Maržena Diakun in violončelist Primož Zalaznik, violinistka Kana Macui in dirigent Simon Krečič, solotrobentača Jure Gradišnik in Matej Rihter, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje - Center ter dirigent Azis Sadiković in klarinetist Jurij Hladnik.

Prisluhniti bo mogoče več simfonijam - Beethovnovi 5., Brahmsovi 4. in Mozartovi Praški simfoniji - kot tudi nekaj drugim glasbenim delom iz obdobij od baroka do pozne romantike.

Po besedah umetniške vodje Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Maje Kojc rdeča nit Mozartin že 13 let ostaja kakovostno izvedena glasba, primerna nedeljskemu utripu in času, ter predstavitev odličnih glasbenikov, ki sestavljajo celoto - orkester.