Svet 12.1.2015 6:00

V Britanskem muzeju spomladi razstava o telesu v grškem kiparstvu

London, 12. januarja - V Britanskem muzeju za pomlad napovedujejo razstavo, ki bo posvečena telesu v grški umetnosti. Iz Vatikana si bodo zanjo izposodili več kot 2000 let star kip, poznan kot Belvederski torzo. Kip, ki ga je neizmerno občudoval italijanski renesančni umetnik Michelangelo, bo v Veliki Britaniji razstavljen prvič, piše The Guardian.

Postavitev, ki bo združevala približno 150 eksponatov, bo, kot napovedujejo v muzeju, slavila lepoto in ideale antične grške umetnosti. Po besedah direktorja Britanskega muzeja Neila MacGregorja želijo na njej prikazati, kako je v grški umetnosti telo odražalo celovito stanje človeka. Na njej bo na ogled nekaj najlepših del, ki bodo govorila o tem, kaj človeka dela človeka, je še dejal.

Michelangelo sam je o Belvederskem torzu nekoč dejal: "To je naredil človek, ki je imel več znanja kot narava." Kip mu je služil tudi kot navdih za upodobitev Adama na stropu Sikstinske kapele.

Torzo je pravzaprav rimska kopija izgubljenega grškega izvirnika. Občudovanje je žel več stoletij, do začetka 19. stoletja, ko je lord Elgin v Veliko Britanijo pripeljal marmorne skulpture z atenske Akropole, ki so spremenile tedanji pogled na grško umetnost.

T.i. Elginovi marmorji so po MacGregorjevih besedah pomenili pravi šok. Razumevanje grške umetnosti se je popolnoma spremenilo, ko je bilo te skulpture z Akropole mogoče občudovati od blizu in vsako posebej. Rimske kopije so naenkrat izgubile na veljavi.

In ravno vlečenje vzporednic bo razlog, da bo Belvederski torzo razstavljen poleg kipa golega moškega, najverjetneje Dionza, ki ga je v 5. stoletju pr.n.št. izdelal grški kipar Fidija. Kip je nekdaj krasil vzhodni timpanon Partenona, sedaj je že 200 let last Velike Britanije.

Razstavljena bo tudi upodobitev morskega božanstva s Partenona, ki ga je muzej lani prvič v zgodovini posodil muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu. Omenjenima mojstrovinama s Partenona pa se bodo pridružile še štiri skulpture s tega grškega templja.

Eno izmed del želijo za razstavo pridobiti tudi iz Muzeja kikladske umetnosti v Atenah, a še čakajo na odgovor. Čakanje MacGregor pripisuje grški jezi zaradi izposoje enega od Elginovih marmorjev muzeju Ermitaž, a kot pravi, so odnosi z njihovimi muzejskimi kolegi v Grčiji še vedno dobri.

Veliko pozornosti pa bo na razstavi zagotovo vzbudil tudi bronast kip golega atleta, ki si s strgalom čisti telo. Kip, poznan tudi kot hrvaški Apoksiomen, so leta 1996 našli v morju blizu Lošinja, na suho pa so ga potegnili leta 1999.

Razstava bo na ogled od 26. marca do 5. julija.