Svet 10.1.2015 6:00

Rod Stewart bo danes upihnil 70 svečk

London, 10. januarja - Priljubljeni britanski pevec Rod Stewart, znan po samosvojem, hripavem glasu, na današnji dan slavi svoj 70. rojstni dan. V Londonu rojeni grammyjevec podpisuje uspešnice, kot so Maggie May, Tonight's the Night, Sailing in Do Ya Think I'm Sexy?. V 50-letni karieri je prodal več kot 200 milijonov albumov po vsem svetu.

Rusija, Sochi. Britanski rock pevec Rod Stewart. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv Itar-Tass/STA

Rusija, Sochi.
Britanski rock pevec Rod Stewart.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv Itar-Tass/STA

Stewart je glasbeno kariero začel leta 1963 v birminghamskem ansamblu Jimmy Powell and the Dimensions, v katerem je igral na harmoniko. Leto kasneje se je pridružil skupini, ki jo je vodil Long John Baldry in nato podpisal prvo pogodbo za singl, priredbo bluesovske klasike Good Morning Little Schoolgirl.

Leta 1969 je Stewart pel pri zasedbi The Faces, ki pa se je kmalu preimenovala v Rod Stewart and The Faces. Na samostojno glasbeno pot je stopil leta 1971 z albumom Every Picture Tells A Story in z uspešnico Maggie May zaslovel po vsemu svetu.

V knjigi The Rolling Stone Illustrated History of Rock & Roll iz leta 1980 je Stewart opisan kot avtor globokih pesmi in dobrosrčni lomilec src, z izrednim občutkom za male detajle, ki določajo naša življenja. "Njegove solo albume odlikujeta dve stvari: toplina, ki je odrešujoča, in skromnost, ki osvobaja," še piše v knjigi.

V 50-letni karieri je Stewart izdal več kot 20 albumov. Nazadnje leta 2013, ko se je po dolgem času usedel in napisal 12 skladb za album Time. Pevec je vključen v Dvorano slavnih rock'n'rolla za samostojno kariero in kot član skupine The Faces. Leta 1993 je bil za izjemen doprinos h glasbi nagrajen z britom, leta 2005 pa je prejel grammyja za album The Great American Songbook Volume III. Leta 2012 je izdal avtobiografijo, naslovljeno preprosto Rod: Avtobiografija.

V sklopu turneje Live The Life se je Stewart 1. julija lani ustavil v dvorani Stadthalle na Dunaju. Več kot 5000-glavi množici je postregel s številnimi uspešnicami in poskrbel za nepozabno koncertno doživetje.