Slovenija 12.1.2015 13:31

Pionirski dom letos s tradicionalnimi festivali in prvič z zgoščenkama

Ljubljana, 12. januarja - Pionirski dom - Center za kulturo mladih bo tudi v letošnjem letu pripravil vrsto festivalov za mlade, ki bodo zajeli od glasbe, gledališča in filma do znanosti. Ustvarjanje mladih na področju glasbe so v Pionirskem domu zabeležili na dveh zgoščenkah, ki prinašata avtorske skladbe tečajnikov in glasbeno pravljico Show strahov.

Ljubljana. Gospodarsko razstavišče, zadaj Pionirski dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gospodarsko razstavišče, zadaj Pionirski dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zgoščenka, ki nosi naslov Rock akademija, vsebuje avtorske skladbe tečajnikov Pionirskega doma in je nastajala v sklopu istoimenskega projekta. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Andrej Pekarovič, ki v Pionirskem domu poučuje kitaro in ki je poskrbel za aranžmaje, so skladbe nastajale celo lansko leto. Glasbo in besedila pesmi so napisali mladi iz osnovnih in srednjih šol, snemali pa so lani poleti v studiu Draga Popoviča. Vokalna mentorica je bila Eva Moškon.

Druga zgoščenka prinaša glasbeno pravljico Show strahov Svetlane Makarovič. Predstavo Show strahov so v Pionirskem domu premierno uprizorili novembra lani v režiji Violete Tomič. Avtor in izvajalec glasbe je David Hercog. Kot je pojasnil Pekarovič, je tudi ta zgoščenka nastajala postopoma. Sprva so posneli le glasbene točke, ki so del gledališke predstave, pozneje pa še igrane dele. Tudi tu je bila vokalna mentorica Moškonova.

V marcu bodo po besedah vodje oddelka za kulturo v Pionirskem domu Vesne Tripković pripravili 8. festival naravoslovja Hokus pokus, ki je namenjen učencem osnovnih in srednjih šol. Rdeča nit bo letos svetloba. Konec marca bo sledila 9. izdaja filmskega festivala Zoom, ki je prav tako namenjen osnovnošolcem in srednješolcem.

Konec marca in v začetku aprila bo na vrsti 13. otroški festival gledaliških sanj, namenjen osnovnošolcem, ki je po besedah Tripkovićeve med vsemi najbolj obiskan. V drugi polovici aprila mu bo sledila 8. izdaja glasbenega festivala za osnovnošolce in srednješolce, junija pa še plesni festival za osnovnošolce kalejdoskop.

Kot je poudarila direktorica pionirskega doma Viktorija Potočnik, so se vsi festivali dobro prijeli in so pomembna spodbuda mentorjem na šolah, ki lahko na njih predstavijo svoje delo in si izmenjajo izkušnje.