Svet 13.1.2015 5:30

V Muzeju Sprengel v Hannovru razstava Pred moderno

Hannover, 13. januarja - V Muzeju Sprengel v Hannovru bodo v sredo odprli razstavo z naslovom Pred moderno - umetnost okoli leta 1900. Na njej bodo na ogled dela iz grafične zbirke muzeja, med drugim Maxa Beckmana, Paula Kleeja, Edvarda Muncha in Emila Noldeja, ki so nastala na prehodu iz 19. v 20. stoletje.

Za rojstvo moderne velja revolucija, ki jo je v umetnosti sprožil španski umetnik Pablo Picasso z iznajdbo kubizma leta 1907. Čeprav se Muzej Sprengel osredotoča predvsem na gibanja v umetnosti, ki so se pojavila po tem letu, pa hrani v svoji grafični zbirki tudi številna dela umetnikov, ki so zaznamovali obdobje neposredno pred začetkom moderne, piše na spletni strani muzeja.

Postavitev bo med drugim vključevala še dela Jamesa Ensorja, Willija Geigerja, Ludwiga von Hofmanna, Adolfa Hölzela, Charles-Louisa Houdarda, Christiana Rohlfsa in Carla Theodorja Thiemanna. Na ogled bo do 19. aprila.

Razstava Pred moderno - umetnost okoli leta 1900 bo prva v ciklu, ki so ga v muzeju naslovili Umetnost okoli... in v katerem bodo predstavljali dela iz svoje grafične zbirke. Kot so še zapisali, bo tako javnost dobila priložnost, da vidi umetnine, ki so sicer razstavljene redko ali pa sploh še niso bile razstavljene.