Svet 14.1.2015 5:30

Koncertno dvorano v Hamburgu bodo odprli januarja 2017

Hamburg, 14. januarja - Koncertno dvorano Elbphilharmonie v nemškem Hamburgu bodo po skoraj desetletni gradnji predvidoma odprli januarja 2017. V načrtu je, da se bo to zgodilo 11. januarja 2017, je po prvem obisku velike dvorane povedal župan mesta Olaf Scholz. Novo koncertno dvorano v pristanišču reke Labe bi morali odpreti leta 2010, a so datum večkrat preložili.

Do zakasnitve je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prišlo zaradi sporov in večjih napak pri načrtovanju, posledično s tem pa so narasli tudi stroški gradnje. Od leta 2007, ko so položili temeljni kamen, so se z 77 milijonov evrov dvignili na 789 milijonov evrov.

Gradnja je za nekaj časa celo obstala, šele ko sta se mesto in gradbeno podjetje Hochtief po dolgem sporu leta 2013 dogovorila za njeno nadaljevanje, so dela na gradbišču ponovno stekla.

V tem času po besedah vodje projekta Stephana Deusserja pri izgradnji koncertne hiše dan in noč sodeluje skoraj 500 delavcev. Spomladi naj bi dokončali hotel in zunanja dvigala. V začetku prihodnjega leta naj bi v veliko dvorano namestili orgle.

Elbphilharmonie naj bi mestu predali oktobra 2016, novembra istega leta pa naj bi bil po Scholzevih besedah že na voljo javno dostopen prostor na 37 metrih višine, ki bo vmesni člen med spodnjim, opečnatim delom zgradbe, v katerem bo velika dvorana in še dve manjši, ter zgornjim, steklenim delom, v katerem bodo hotelske sobe. Ta prostor, velik 4000 kvadratnih metrov, bo služil tudi kot razgledna točka nad mestom.

Stavbo je zasnoval arhitekturni biro Herzog & de Meuron iz Basla. Velika koncertna dvorana bo štela okrog 2100 sedežev, še poroča dpa.