Slovenija 14.1.2015 14:39

Sedmi Bobri posvečeni arhitekturi in oblikovanju

Ljubljana, 14. januarja - V Ljubljani se bo 24. januarja začel sedmi festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo letos posvečen arhitekturi in oblikovanju. S festivalom se želijo spomniti 150-letnice arhitekta Maksa Fabianija. Festival bo letos na 54 prizoriščih ponudil več kot 180 dogodkov, od tega več kot 100 delavnic. Na voljo je skoraj 15.600 brezplačnih vstopnic.

Ljubljana, Mestna hišša. Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestna hišša.
Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci dejala Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana, ki skupaj s Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG) pripravlja festival, letos pri projektu sodeluje več kot 60 kulturnih zavodov, organizacij in posameznikov, med novimi člani t.i. Bobrove družine sta tudi SNG Opera in balet Ljubljana in Muzej sodobne umetnosti.

Festival bo v soboto, 24. januarja, v SMG uvedla 220. ponovitev Kekca v režiji in koreografiji Branka Potočana, sklenil pa se bo tradicionalno - na Prešernov dan, 8. februarja, v Kinu Šiška. Za zadnji dan se obeta koncert, ki je zaenkrat tudi za organizatorje Bobrov skrivnost, je povedala Demšičeva.

Brezplačne vstopnice bodo na voljo v Festivalni dvorani ta konec tedna, 17. in 18. januarja, v soboto med 11. in 18. uro in v nedeljo med 11. in 14. uro. Za delavnice niso potrebne vstopnice, se pa je na njih treba prijaviti. Način je naveden pri vsaki posebej v festivalski programski knjižici. Tudi letos organizatorji pričakujejo vsa zapolnjena mesta, najverjetneje pa bo največje povpraševanje tudi letos po predstavah za najmlajše.

V.d. direktorja SMG Tibor Mihelič Syed je predstavil več novosti festivala, ki je po njegovem mnenju konceptualno zastavljen tako, da omogoča vsakoletne inovacije. Ker se letošnje teme - arhitekture ne da enostavno uprizorit ali uglasbit, ne da bi pri tem zašli že na polje konceptualne umetnosti, so zato pripravili več ustvarjalnih delavnic in interaktivnih vodstev. S tem želijo otroke in mlade vzpodbuditi k raziskovanju in jih iz pasivnih opazovalcev spremeniti v soustvarjalce dogodkov.

Letošnji festival ne bo ponudil nobene premierne uprizoritve, bo pa zato več delavnic, ki ji bodo izvedli prvič, je dejal Mihelič Syed. Predstave bodo izvedli SNG Drama Ljubljana, Center kulture Španski borci, Mini teater, SMG, Hiša otrok in umetnosti, Plesni teater Ljubljana, Mini teater, Pionirski dom, Lutkovno gledališče Ljubljana in Cankarjev dom.

SNG Opera in balet Ljubljana bo ponudil mladinsko opero Pastir, za filmski program pa bosta poskrbela Kinoteka in Kinodvor. V slednjem si bo med drugim mogoče ogledati animirani film Junga Medena koža. Delavnice bodo izvedli v več kot 25 kulturnih zavodih. K projektu je pristopila vrsta ljubljanskih muzejev, delavnice pa pripravljajo tudi po gledaliških hišah in galerijah.

Letos se lahko, kot je dejal Mihelič Syed, pohvalijo z največjim številom producentov, Demšičeva pa je opozorila na veliko število vpletenih posameznikov, ki naj bi se približevalo številki 250. Letošnji proračun festivala je bil enak lanskemu - 90.000 evrov.