Slovenija 15.1.2015 4:00

V Klubu CD prva izdaja literarnega festivala Literodrom

Ljubljana, 15. januarja - V Cankarjevem domu se bo drevi začela prva izdaja mednarodnega festivala literarnih praks v razvoju Literodrom. Novi festival bo poudaril mlade avtorje in njihova dela, hkrati pa bo literaturo predstavil kot širšo mrežo raznovrstnih dejavnikov - strukturnih, ekonomskih, ideoloških, itd.. Festival bo 19. januarja sklenilo veliko branje na Metelkovi.

Ljubljana, Klub Lili Novy. Plakat mednarodnega festivala literarnih praks v razvoju Literodrom, ki bo potekal od 15. do 19. 1. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Klub Lili Novy.
Plakat mednarodnega festivala literarnih praks v razvoju Literodrom, ki bo potekal od 15. do 19. 1.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Fokus prve izdaje Literodroma, ki je zavetje našel v Klubu CD, bo Zahodni Balkan. Na festival prihaja 11 gostov iz Slovenije, Črne Gore, Makedonije, Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter s Kosova.

Namen festivala je predstaviti literaturo v vseh njenih dimenzijah. Zato sta se programska vodja in avtorja koncepta Literodroma Uroš Prah in Tibor Hrs Pandur odločila, da bodo ob branjih v ospredje postavili debate, v katerih bo govora o pomembnih temah.

Med drugim se bodo vprašali, na kakšen način literatura soustvarja politiko, kakšna sta položaj seksualnosti in erotike ter LGBT tem v sodobnem pisanju ter kakšni so izzivi založništva v povezavi z možnostmi, ki jih ponuja svetovni splet. Spregovorili bodo tudi o krčenju državnega financiranja založništva v regiji ter se posvetili vprašanju kritištva in uredniških politik.

V sklopu festivala bo v soboto, 17. januarja, na vrsti veliko skupno branje vseh gostov festivala in predstavitev revije Idiot Balkan 2, uradne publikacije Literodroma.

Festival bo v ponedeljek, 19. januarja, zaokrožilo sodelovanje Literodroma in Mladih rim v Menzi pri koritu na Metelkovi, kjer bo še po uradnem delu obiskovalcem za literarne intervencije na voljo odprt mikrofon.