Svet 16.1.2015 5:00

Morska izdaja Exita najboljši srednje velik evropski festival

Novi Sad, 16. januarja - Morska izdaja festivala Exit - Sea Dance Festival v črnogorski Budvi - je bila na letošnji podelitvi evropskih festivalskih nagrad za leto 2014 razglašena za najboljši evropski festival v kategoriji do 40.000 obiskovalcev dnevno. Nagrade so v 12 glavnih in treh posebnih kategorijah podelili v sredo v nizozemskem Groningenu.

Srbija, Novi Sad. Festival Exit. Foto: Tanjug/STA

Srbija, Novi Sad.
Festival Exit.
Foto: Tanjug/STA

Za nagrade je letos glasovalo rekordnih 1,2 milijonov festivalskih navdušencev. V kategoriji festivalov z več kot 40.000 obiskovalci dnevno pa se je lanskoletni zmagovalec, festival Exit, uvrstil med tri najboljše v Evropi. V konkurenci več kot 400 evropskih glasbenih festivalov, 12 finalistov iz devetih držav, je za sabo pustil favorite, kot sta nemški Rock am Ring in danski Roskilde, so sporočili iz Exit Slovenija.

Direktor festivala Exit in ustanovitelj Sea Dance Festivala Dušan Kovačević je ob prevzemu nagrade dejal, da nagrada, ki jo je Exit prejel lani, in letošnja nagrada za Sea Dance Festival kažeta na to, da je bil koncept Exit Avanture odlično sprejet med občinstvom z vsega sveta. Kot je še dejal, gre za edinstven koncept na svetovnem festivalskem tržišču, z dvema festivaloma znotraj ene velike avanture. Izpostavil je še, da se je tokrat prvič zgodilo, da je debitantska izdaja kakšnega festivala prejela tako prestižno nagrado.

Letošnja, 15. Exit Avantura se bo začela 9. julija na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu in bo trajala kar deset dni, vse do 18. julija na plaži Jaz v črnogorski Budvi. Med drugim bosta nastopila britanska zasedba Motörhead, ki bo prav na Exitu praznovala 40-letnico delovanja, in Adam Beyer, ki bo na Dance Areni praznoval dve desetletji na svetovni techno sceni. Organizatorji napovedujejo še kalifornijske rockerje Eagles of Death Metal, nemškega techno velikana Chrisa Liebinga in detroitski techno tandem Octave One.