Slovenija 15.1.2015 14:54

Pri LUD Literatura štiri stripovske zgodbe o Ljubljani

Ljubljana, 15. januarja - Pri LUD Literatura so izdali stripovski almanah Ljubljana v oblačkih s stripovskimi zgodbami o ljubljanskih znamenitostih, ki so nastale v okviru projekta Glavo v oblačke oziroma na delavnicah pod mentorstvom Cirila Horjaka in Andreja Blatnika. Stripovske zgodbe predstavljajo Metelkova mesto, Trubarjevo, Tromostovje in Rimski zid.

Kot je na predstavitvi publikacije povedal urednik Igor Krasnik, so stripovske zgodbe ustvarile tri srednješolke: Ela Bogataj Stopar, Meta Cunder in Anna Sangawa Hmeljak ter Dejan Kotnik, ki je poskrbel tudi za oblikovanje almanaha.

Delavnica je bila za striparja Cirila Horjaka zanimiva izkušnja, ker je bil mentor precej mlajšim udeležencem kot pred nekaj leti, ko je sodeloval na delavnici v okviru Stripburgerja. Obenem je tudi prvič sodeloval z Blatnikom, ki sta izhajala iz zelo različnih izhodišč.

Blatnik, ki je poznan kot mentor piscem kratkih zgodb, je, kot je dejal, prvič sodeloval v mentorski vlogi izven literature. Po njegovih besedah so iz zelo dorečenih risb v zelo različnih žanrih prišli do dobrih rezultatov. Opozoril je na zanimiv način dela, ki je vključeval ogled Ljubljane z vodičem, ter na zanimivosti, kot so čevlji na Trubarjevi ulici, ki jih ni v klasičnih vodičih.

Po Kotnikovih besedah je projekt prek zabavnega ustvarjanja povezal vse udeležene. Omenil je še dijaka Luko in Natana, ki sicer nista prispevala svojega stripa za almanah, sta pa pomembno sooblikovala skupinsko delo.

Dijakinja Cundrova, ki je avtorica stripa o Metelkovi, je dejala, da se je za upodobitev tega centra alternativne umetnosti odločila, ker jo je nagovorila odprtost tega prostora, ki vsakemu omogoča, da mu kaj doda.

Srednješolce za projekt so zbrali s pomočjo mentorjev po ljubljanskih srednjih šolah. "Naš namen ni bil organizirati ekstenziven delavnice ustvarjanja stripov, pač pa nekaj mladim omogočiti izkušnjo celotne produkcije stripa, ki se nikakor ne konča zgolj s končano risbo," je poudaril Horjak.

Projekt so omogočili Mestna občina Ljubljana, Javna agencija za knjigo RS in zavod Turizem Ljubljana, s katerim se dogovarjajo, da bi izdali še angleško različico stripovskega almanaha, ki bi bil zanimiv za tuje obiskovalce Ljubljane.