Svet 17.1.2015 5:00

V avstrijskih državnih muzejih lani rekordno število obiskovalcev

Dunaj, 17. januarja - V avstrijskih državnih muzejih in v Avstrijski nacionalni knjižnici so lani že drugo leto zapored našteli rekordno število obiskovalcev. Teh je bilo po navedbah avstrijskega ministrstva za kulturo dobrih 4,7 milijona, kar glede na leto 2013 pomeni povečanje za odstotek, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrija, Dunaj. Dunaj. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Dunaj.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Po besedah avstrijskega ministra za kulturo Josefa Ostermayerja povečanje števila obiskovalcev priča o učinkovitosti muzejev in o zadovoljstvu publike nad kulturno ponudbo v avstrijskih državnih muzejih in v Avstrijski nacionalni knjižnici.

So pa po navedbah ministrstva zabeležili rahel upad pri številu brezplačnih vstopnic za obiskovalce pod 19. letom starosti. Teh vstopnic so izdali nekaj več kot milijon, kar je 4000 manj, kot v letu 2013. Njihov delež v celotnem številu obiskovalcev je 21 odstotkov, piše APA.

Največje povečanje števila obiskovalcev so zabeležili v dunajskem muzeju Belvedere, in sicer za kar 12 odstotkov. Za devet odstotkov se je povečalo število obiskovalcev muzejskega dela Avstrijske nacionalne knjižnice, so pa tudi v čitalnici zabeležili za odstotek večje število uporabnikov, kot v letu 2013.

V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju, pod okriljem katerega delujeta še gledališki muzej in Weltmuseum Wien, se je število obiskovalcev povečalo za štiri odstotke, v muzeju moderne umetnosti mumok pa za tri odstotke.

Upad obiska so zabeležili v dunajski galeriji Albertina (za pet odstotkov) in v Prirodoslovnem muzeju (za 15 odstotkov), še piše APA.