Svet 21.1.2015 11:24

Björk bo za marec napovedani album Vulnicura izdala predčasno

New York, 21. januarja - Islandska pevka Björk bo novi album Vulnicura, ki naj bi izšel marca, izdala predčasno. Ker se je na internetu pojavila piratska verzija omenjenega albuma, bo Vulnicura, kot je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v torek dejala pevka, izšel v 24 urah. Album je pevka opisala kot zelo ganljiv album o razpadu ljubezenske zveze.

Pesmi z albuma so se na piratskih spletnih straneh pojavile v torek, le nekaj dni zatem, ko je pevka napovedala, da bo album izšel marca in ko je objavila naslove pesmi.

Björk prek Facebooka in Twitterja ni komentirala piratske verzije, ampak se je namesto tega svojim oboževalcem zahvalila za zanimanje, ki so ji ga izkazali.

Album je opisala kot precej natančno čustveno kronologijo, s tremi pesmimi pred razhodom in tremi, ki razhodu sledijo.

Pevka je skupaj z izidom albuma napovedala še niz manjših koncertov v New Yorku. Poleg tega bodo prav tako marca v newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) odprli retrospektivno razstavo, ki bo ponudila pregled umetničinega ustvarjanja v zadnjih 20 letih.

Od zadnjega pevkinega albuma Biophilia so minila že štiri leta. Takrat je v ambicioznem projektu skušala povezati tehnologijo, glasbo in naravo.

Pri novem albumu, ki prinaša naslove, kot so Black Lake, Quicksand in Stonemilker, ji je pomagal venezuelski didžej Arca, sicer znan kot producent raperja Kanyeja Westa in mladega britanskega glasbenika FKA twigs.

Björk, ki bo letos praznovala abrahama, je glasbeno kariero začela v 80. letih minulega stoletja v zasedbi The Sugarcubes. Leta 1990 je izdala ploščo Gling-Glo z bebop triom Gudmundar Ingolfsonnar, dve leti pozneje pa se je začela njena uspešna solo pot, kjer se je predstavljala predvsem s samosvojim videnjem dance in elektro glasbe.