Slovenija 21.1.2015 14:00

V celicah nekdanje Udbe na Beethovnovi razstava O čem razmišljaš, Antigona?

Ljubljana, 21. januarja - V nekdanji stavbi ministrstva za notranje zadeve na Beethovnovi 3 bodo popoldne odprli prvi del razstavnega projekta O čem razmišljaš, Antigona?. V zaporniških celicah nekdanje Udbe bo na ogled razstava del devetih slovenskih avtorjev. Drugi del projekta bo na ogled v Zavodu sv. Stanislava.

V celicah na Beethovnovi svoja dela razstavljajo Jože Bartloj, Jirži Bezlaj, Lojze Čemžar, Marjetka Dolinar, Jirži Kočica, Matej Metlikovič, Žiga Okorn, Janko Orač in Jošt Snoj.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal član strokovnega odbora projekta Jože Muhovič, so razstavo pripravili zato, da od besed preidejo k dejanjem, od dialogiziranja k samoraziskovanju. Umetniška dela nas namreč po njegovih besedah na intimni ravni soočajo s samimi seboj, to pa je ključnega pomena pri doživljanju vsebin, pri katerih na besedni ravni hitro zdrsnemo v sprenevedanje ali celo sovražni govor.

V Sloveniji so žrtve dveh svetovnih vojn odločilno zarezale v tkivo malega naroda, kar se na vsakem koraku pozna tudi v likovni umetnosti. In celo generacija tistih, ki jim ni bilo treba biti v totalni vojni, je bila preko profesorjev in preko slik starejših avtorjev vpeljana v temno modernistično vzdušje, ki si ga ob zamolku povojnih pobojev nekateri v svoji mladosti niso znali niti predstavljati, pa je ob razstavi zapisal kipar Kočica, prav tako član strokovnega odbora projekta O čem razmišljaš, Antigona?.

Kletni prostori na Beethovnovi 3 so po njegovih besedah kot prostori, kamor so zaprli Antigono. Prostori so postali resonančni okvir zamolčanosti in njihovi iskanj izvirov, njihove želje po življenju.

Andreja Valič Zver, direktorica Študijskega centra za narodno spravo, ki s kletnimi celicami na Beethovnovi upravlja od oktobra 2013, je povedala, da so celice sicer spomenik državnega pomena, a denarja za njihovo obnovo ni. Zato so, kot je dejala, veseli pobude civilnodružbene iniciative Resnica in sočutje, kamor se projekt umešča. Želijo si še več takšnih projektov. Kot je še povedala, bi v celicah, ki so bila v uporabi do leta 1966, radi uredili muzej totalitarizmov, kot jih že imajo nekatere države, ki so jih zaznamovali totalitarni režimi.

Likovni projekt O čem razmišljaš, Antigona? nosi ime po naslovu slike akademskega slikarja Staneta Kregarja iz leta 1971. V drugem delu projekta v Zavod sv. Stanislava v Ljubljani bodo od 12. februarja do 5. aprila na ogled dela približno 25 znanih slovenskih likovnih umetnikov.

Razstava na Beethovnovi 3 bo na ogled do 27. januarja, vsak dan od 17. do 19. ure.