Slovenija 22.1.2015 9:38

Na ljubljanskem opernem odru po 50 letih spet Straussova Saloma

Ljubljana, 22. januarja - Petdeset let po zadnji uprizoritvi bo nocoj ob 19.30 na odru ljubljanske Opere premierno uprizorjena glasbena drama Saloma Richarda Straussa, nastala v koprodukciji z operno hišo iz Hongkonga. Latvijski režiser Andrejs Žagars je sledil konceptu svoje lanskoletne postavitve v Hongkongu, vendar z drugačno pevsko-igralsko zasedbo.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Saloma je ob praizvedbi leta 1905 kot meteor treščila na glasbeno prizorišče zgodnjega 20. stoletja, avtorja pa povzdignila med enega najpomembnejših opernih skladateljev. Strauss je s pomočjo inovativne uporabe glasbe in s kritičnim razmislekom o tedanjih tradicionalnih kulturnih vrednotah in mejnih družbenih vprašanjih šokiral občinstvo in uspel ustvaril izjemno, a hkrati tudi kontroverzno delo, piše na spletni strani gledališča.

Osnova glasbene drame je biblijska zgodba o Janezu Krstniku, skozi optiko drznega fin de siecla pa smo priča utripu trenutka usodnega srečanja med ljubeznijo, poželenjem in smrtjo. Pomembno mesto v tem delu imajo tudi nekatere izrazito mejne teme, kot so obsesija, maščevanje, incest, samomor, so še zapisali v Operi.

Režiser Žagars je dogajanje postavil na Bližnji vzhod, ki ga pretresajo številni konflikti. V nedoločeno državo tega območja jo je tudi umestil: gre za vojaško diktaturo in prikazuje življenje nenavadne družine v neki hladni trdnjavi, ki jih varuje pred zunanjim svetom in obenem pred Salominim pobegom, je povedal na nedavni predstavitvi. Opero je podkrepil z vizualnimi podobami.

Naslovno vlogo bo kot gostja pela rusko-avstrijska sopranistka Natalia Ushakova. Herod bo na premieri namesto Branka Robinšaka mednarodno priznani tenorist Stig Andersen iz Koebenhavna, ki je v tej vlogi nastopil že v Hongkongu.

V ostalih vlogah bodo med drugim peli Vlatka Oršanič v alternaciji z Mirjam Kalin, Robert Vrčon, Aljaž Farasin v alternaciji z Dejanom Maksimilijanom Vrbančičem in gostujoča pevka Barbara Sorč. V nasprotju s komorno pevsko zasedbo bo orkester številčnejši, v njem bo kar 73 glasbenikov, kar bo po besedah umetniškega vodje Rocca ena največjih orkestralnih postavitev v ljubljanski operni hiši doslej.