Slovenija 22.1.2015 13:02

V Ljubljani Plečnikova čajanka z arhitektovo najljubšo zeliščno mešanico

Ljubljana, 22. januarja - Člani kulturno etnološkega društva Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja, od koder je bila doma Urška, dolgoletna gospodinja arhitekta Jožeta Plečnika, bodo v petek ob obletnici Plečnikovega rojstva v Ljubljani priredili Plečnikovo čajanko. Plečnikov čaj bodo med 10. in 11. uro ponujali na različnih lokacijah.

Ljubljana. Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Društvo Gallus Bartholomaeus bo Plečnikovo čajanko pripravilo v sodelovanju z Občino Kostanjevica na Krki, društvom Skrinjca iz Lukovice, restavracijo Plečnikov Hram v Križankah, kavarno NUK v kleti Narodne univerzitetne knjižnice, kavarno Nebotičnik, čajnico Gallus na Gallusovem nabrežju, trgovino Kraševka na Ciril Metodovem trgu, kavarno Tromostovje - konjski rep na Prešernovem trgu.

Na naštetih lokacijah v Ljubljani bo mogoče brezplačno poizkusiti čajno mešanico iz zdravilnih zelišč, ki jo je četrt stoletja užival Plečnik. Arhitektu je najbolj prijala mešanica zdravilnih zelišč materine dušice, dobre misli, janeža, mete in žajblja.

V Kavarni Tromostovje na Prešernovem trgu si bo ob 10. uri mogoče ogledali tudi kratek dokumentarno igrani film Prijateljstvo je najvišja oblika ljubezni, ki povzema pisma arhitekta Plečnika in magistre farmacije Emilije Fon, vodje lekarne v Kostanjevici na Krki, s katero si je arhitekt dopisoval več kot 15 let.

Plečnikovi čajanki se bodo pridružili tudi v Novem mestu, v čajarni Stari most pri Kandijskem mostu in v lokalu Big Star Pub v Bršljinu, ter v Šentjerneju v Jernejevem hramu, so sporočili iz društva Gallus Bartholomaeus.

Jože Plečnik se je rodil 23. januarja 1872 v Ljubljani. Sprva je obiskoval ljudsko šolo v Ljubljani, nato umetnoobrtno šolo v Gradcu. Leta 1895 se je na Dunaju vpisal na umetnostno akademijo, na arhitekturni oddelek, ki ga je vodil Otto Wagner. Po končanem študiju je s štipendijo skoraj leto dni živel v Rimu ter potoval po Italiji in Franciji. Po vrnitvi s študijske poti se je za dobrih deset let ustalil na Dunaju. Tam je sprva delal v Wagnerjevem ateljeju, nato kot samostojni arhitekt.

Med letoma 1911 in 1921 je živel v Pragi, kjer je bil profesor na umetnoobrtni šoli. Leta 1920 je bil imenovan za arhitekta Praškega gradu, poleg tega je sprejel mesto profesorja na novoustanovljeni fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Leta 1921 se je preselil v Ljubljano, nato pa do leta 1934, ko je sodeloval pri obnovi Praškega gradu, veliko potoval med Prago in Ljubljano.

V Ljubljani je Plečnik z Narodno in univerzitetno knjižnico ustvaril prostor duhovne kulture, s Križankami prostor, namenjen umetnosti, predvsem glasbi, za športne dejavnosti je zgradil stadion za Bežigradom, političnim shodom je namenil Kongresni trg, nabrežje Ljubljanice uredil za mlade zaljubljence, park Tivoli pa za mestne sprehajalce.

Umrl je 7. januarja 1957 na svojem domu v Trnovem. Petdeseto obletnico njegove smrti je leta 2007 država obeležila s Plečnikovim letom.