Svet 24.1.2015 5:30

V Weimarju rokopisi od Mozarta do Napoleona iz Goethejeve zbirke

Weimar, 24. januarja - V Goethejevem in Schillerjevem arhivu v Weimarju so na ogled postavili razstavo Od Mozarta do Napoleona, na kateri je predstavljen delček zbirke rokopisov slavnih osebnosti, ki jih je zbral nemški pesnik, pisatelj in dramatik Johann Wolfgang Goethe. Zbirka obsega okoli 2000 rokopisov, Goethe jo je ustvarjal zadnjih 25 let svojega življenja.

Nemčija, Weimar. Kip Goetheja in Schillerja pred narodnim gledališčem, Weimar. Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Weimar.
Kip Goetheja in Schillerja pred narodnim gledališčem, Weimar.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Goethe je rokopise slavnih osebnosti, tako svojih sodobnikov kot tudi že pred časom preminulih umetnikov, učenjakov in kronanih glav, zbiral z veliko strastjo. Po besedah kuratorice razstave Evelyn Liepsch je uspel pridobiti rokopise kar 1500 oseb.

Štirinajst najzanimivejših so z zgodbami predstavili na razstavi, ki bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa na ogled do 28. junija. Poleg pisem, beležk in notnih zapisov vključuje tudi nekaj podpisov, denimo prekopiran podpis francoskega cesarja in vojskovodje Napoleona Bonaparteja, ki ga je Goethe leta 1808 tudi osebno spoznal v Erfurtu. V njegovi zbirki je najti tudi krajše lastnoročno napisano Napoleonovo pismo, ki pa tokrat ni razstavljeno.

Zbirka vsebuje tudi več Schillerjevih rokopisov, ki jih je Goethe pridobil po njegovi smrti leta 1805. Pri večanju zbirke so Goetheju pomagali tudi njegovi prijatelji in znanci, ki so mu odkrivali vedno nove vire. Tako mu je denimo prijateljica z Dunaja poslala fragment z Mozartovim rokopisom, še piše dpa.