Slovenija 27.1.2015 6:00

Izšla knjiga skic Johna Lennona

London, 27. januarja - Nedavno je izšla knjiga Johna Lennona The Collected Artwork, ki odkriva likovno nadarjenost legendarnega glasbenika. V nasprotju z Lennonovim glasbenim delom, ki je priznano, jih le malo ve za njegov likovni talent. Pričujoča knjiga ponuja nabor minimalističnih, čustvenih, zabavnih in prikupnih skic, piše glasbena revija Rolling Stone.

London. Legendarni član Beatlov John Lennon. Foto: Xinhua/STA

London.
Legendarni član Beatlov John Lennon.
Foto: Xinhua/STA

Predgovor h knjigi je napisala Lennonova vdova Yoko Ono. Opisala je njuno prvo srečanje na eni izmed njenih razstav v Londonu. Povedal ji je, da bi tudi sam lahko razstavljal. Ko ga je vprašala, kaj ga pri tem ovira, je odvrnil: "Ne morem, ker sem Beatle."

Po pisanju revije Rolling Stone knjiga skic razkriva Lennonov iskriv smisel za humor in globoko predanost svoji družini.

"Lennonovo ustvarjanje se je s časom opazno spreminjalo," je v uvodu knjige zapisal Scott Gutterman iz newyorškega muzeja Neue Galerie. Od svobodnih potez, značilnih za njegova dela pri dvajsetih, je prešel k vedno bolj sofisticiranemu risanju prizorov iz vsakodnevnega družinskega življenja, je dodal.

Glasbenika smo lahko v drugačni luči prepoznavali že v knjigi John Lennon - pisma, avtorja Hunterja Daviesa, ki je leta 2012 izšla pri založbi Modrijan.