Slovenija 27.1.2015 12:35

Strojan se od funkcije predsednika PEN poslavlja z branjem Shakespeara

Ljubljana, 27. januarja - V dvorani Društva slovenskih pisateljev bo drevi ob 19. uri v organizaciji Slovenskega centra PEN literarni večer, naslovljen Shakespearove pesmi in napevi. Besedila in avtorske priredbe besedil iz Shakespearovih iger bo v svojem poslovilnem večeru od funkcije predsednika PEN bral pesnik in prevajalec Marjan Strojan.

Brdo pri Kranju. Predsednik Slovenskega PEN Marjan Strojan. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Predsednik Slovenskega PEN Marjan Strojan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Elizabetinsko in jakobinsko gledališče ni poznalo kulis in reflektorjev, bilo pa je polno glasbe, ki jo današnje uprizoritve zvečine opuščajo ali nadomeščajo z drugimi odrskimi učinki.

Strojan je za branje izbral Williama Shakespeara, ker je nazadnje prevedel prav pesmi iz avtorjevih dramskih iger. "To niso pesmi, ki jih je Shakespeare napisal kot pesnik, temveč tiste, ki jih je napisal za svoje igre. To na splošno ni zelo znano, a v njegovih igrah je bilo veliko glasbe in petja. Na začetku v vseh igrah, z izjemo tragedij, nato pa je prav on uvedel to, da so prepevali tudi v tragedijah," je za STA pojasnil Strojan.

Kot so sporočili iz Slovenskega centra PEN, je Shakespeare glasbo večkrat uporabil kot sredstvo parodiranja žanrov konkurenčnih gledališč, na primer v Snu kresne noči). Z njo je uvajal značaje ali ilustriral njihov razvoj. Serenade, pastorale, romance, zabavne in pivske pesmi so poskrbele za intermezzo, s pesmijo so se predstave po navadi tudi končale.

Razen v uprizoritvah na dvoru, kjer je bila na razpolago kraljeva kapela, so igralci prepevali svoje vloge na različne popularne ali ponarodele melodije tistega časa, nekatere Shakespearove igre (Kakor vam drago, Dvanajsta noč ali Kar hočete, Zimska pravljica) se po količini izvajane glasbe žanrsko že približujejo glasbeni komediji. Uglasbitve Shakespearovih pesmi, ki so jih prispevali najboljši komponisti tistega časa - John Dowland, William Byrd, Thomas Morley in drugi - so se obdržale do danes, so še sporočili iz centra.

Strojan je predsednik Slovenskega centra PEN šest let. Kdo ga bo nasledil, bo znano v februarju, ko bodo v Slovenskem centru PEN organizirali občni zbor in izbrali novega predsednika.

Pesnika in prevajalca bosta med nocojšnjim branjem spremljali sopranistka Christina Thaler in Eva Dolinšek na čembalu.