Slovenija 29.1.2015 9:50

Mladinska opera Pastir z novo zasedbo spet na ljubljanskem odru

Ljubljana, 29. januarja - Ljubljanska Opera je v okviru obujenega opernega studia, namenjenega izobraževanju mladih pevcev za sodelovanje v opernih produkcijah, na oder ponovno postavila mladinsko pravljično opero Pastir Petra Šavlija. Izbrani mladi pevci so jo naštudirali pod vodstvom dirigenta Igorja Švare. Prva uprizoritev v novi zasedbi bo danes ob 18. uri.

Ljubljana. Dirigent Igor Švara. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dirigent Igor Švara.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Pastirja so na ljubljanskem opernem odru pod Švarovim glasbenim vodstvom krstno uprizorili novembra 2010 tako s hišno pevsko zasedbo kot z zasedbo mladih pevcev. Tokrat pa so jo pripravili izključno obetavni mladi pevci, študenti solopetja na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki so bili izbrani na avdiciji. Pri ustvarjalnem procesu in nastopanju na velikem odru jih je tudi tokrat vodil maestro Švara.

Švara je velik zagovornik sistematične skrbi za mlade pevce. Pevski ansambel, ki ga ima repertoarno operno gledališče, je po njegovem mnenju potrebno stalno osveževati z mladimi glasovi. Za mladega pevca, ki se zaradi velike konkurence le stežka prebije do profesionalnega odra, pa je nadaljnje izpopolnjevanje po končanem študiju nujno potrebno, je prepričan dirigent, ki močno podpira zamisel opernega studia. Ta je v preteklosti že obstajal, a je zaradi nezadostnih finančnih sredstev umanjkal.

Kot pravijo v operni hiši, je že praksa iz minulih let pokazala, da je operni studio prava pot do pridobivanja novih pevskih talentov, poleg tega mora biti skrb za podmladek tudi sicer ena izmed primarnih nalog repertoarnega opernega gledališča.

Opera Pastir, nastala po tolminski ljudski pravljici, govori o bogastvu, moči, iznajdljivosti, ljubezni in maščevanju. Njen moto je: Kdor sledi svojim sanjam, daleč pride. Glasbeni jezik je, kot pravijo v operi, tekoč, raznolik in živahen, mestoma začinjen z motivi španske folklore, klasicizma in gershwinovske sproščenosti.

Ob baletnem ansamblu in opernem orkestru bodo kot solisti nastopili Klemen Torkar, Štefica Stipančević, Inez Osina, Rok Bavčar, Aljaž Slokar in Matija Bizjan, dirigiral bo Švara. Pod že znano režijo, scenografijo in kostumografijo je podpisan umetniški vodja opere Rocc, koreografinja je bila Tanja Pavlič, dramaturginja pa Tatjana Ažman.

Predstava bo 3. februarja kar dvakrat uprizorjena v okviru festivala Bobri.