Svet 29.1.2015 11:15

Nagrada Siemens letos dirigentu Christophu Eschenbachu

München, 29. januarja - Priznano glasbeno nagrado Siemens bo letos prejel nemški dirigent Christoph Eschenbach. Eschenbach je izjemen umetnik, ki prepriča ne le kot dirigent, ampak tudi kot pianist, je sporočil sklad Ernst von Siemens, ki nagrado podeljuje. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa mu jo bodo izročili 31. maja v Münchnu.

Ko Eschenbach stoji za dirigentskim pultom, so orkester, solisti in občinstvo pod njegovim urokom, je sklad zapisal v utemeljitev. Nagrada Siemens velja za eno najpomembnejših priznanj v glasbi. Vredna je 250.000 evrov.

Eschenbach se je rodil leta 1940 v poljskem Vroclavu, ki je bil v času druge svetovne vojne pomembno nemško oporišče. Njegova mati je umrla ob porodu, oče pa le nekaj let kasneje v kazenskem bataljonu na fronti. Po vojni je v sirotišnici v Mecklenburgu zbolel za tifusom.

Da se je zapisal glasbi, je imela veliko zaslugo sestrična njegove matere, ki ga je posvojila. To umetnost mu je še v otroških letih približala kot pevka in pianistka.

Kot piše na spletni strani sklada, se je iz klavirja in dirigiranja izobrazil v Hamburgu. Umetniško je vodil orkester Tonhalle v Zürichu, bil je glasbeni direktor houstonske simfonije in festivala v Ravinii v ZDA, umetniško je vodil tudi festival v Schleswig-Holsteinu. Danes gostuje pri velikih orkestrih in v opernih hišah po vsem svetu.

V tekoči sezoni ga je medse povabilo več ameriških orkestrov, kot so Čikaški simfoniki, Losangeleški filharmoniki, Orkester iz Filadelfije in Simfonični orkester iz Bostona.

Nagrado Siemens so prvič podelili leta 1974. Lani jo je dobil nemški dirigent in muzikolog Peter Gülke, pred njim pa številna znana imena, denimo Daniel Barenboim, Nikolaus Harnoncourt, Claudio Abbado, György Ligeti, Pierre Boulez in Benjamin Britten.