Na hitro prelistano 31.1.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 31. januarja - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je izdal knjigo akademskega slikarja Toneta Račkega Veščina slikanja: Barve, založba Miš pa mladinsko pripoved nizozemske avtorice Pravila treh. Pri Mladinski knjigi so izdali delo Američanov Joshue Fieldsa Millburna in Ryana Nicodemusa Minimalizem, pri založbi Zala pa prevodno slikanico Zamenjam bratca.

Ljubljana. Knjiga avtorice Marjolijn Hof z naslovom Pravila treh. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Marjolijn Hof z naslovom Pravila treh.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik avtorja Toneta Račkija z naslovom Veščina slikanja - Barve. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik avtorja Toneta Račkija z naslovom Veščina slikanja - Barve.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtorice Jan Ormerod z naslovom Zamenjam bratca. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorice Jan Ormerod z naslovom Zamenjam bratca.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisateljev Joshue Fieldsa Millburna in Ryana Nicodemusa z naslovom Minimalizem - živeti s smislom. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljev Joshue Fieldsa Millburna in Ryana Nicodemusa z naslovom Minimalizem - živeti s smislom.
Foto: STA

VEŠČINA SLIKANJA: BARVE - PRIROČNIK O BARVAH

Rački v delu obravnava problematiko barv predvsem s stališča slikarja. Knjiga je razdeljena v poglavja, ki opisujejo uporabo barv z različnih zornih kotov. Avtor najprej opiše sam pojav barv, tako teoretično kot s praktičnega vidika, nato pa se se ukvarja s pojmom kreativnosti pri uporabi barv pri slikanju po modelu. Tretje osrednje poglavje z 11 vajami prikazuje slikarsko interpretacijo najznačilnejših slikarskih motivov, četrto pa se posveča izrazni moči barv.

Knjiga poudarja likovno mišljenje kot veščino, ki je pri kreativnem slikanju nepogrešljiva. Ko avtor obravnava izrazno moč barv, izpostavlja kompozicijo barv kot temeljno obliko uporabe barv na kreativen način. Vsaka teoretična obravnava barv je podprta z nizom vaj, s katerimi lahko bralec utrdi razumevanje barvnih problemov. Izvaja jih lahko vsakdo sam, namenjene pa so predvsem likovnim pedagogom in mentorjem, ki posredujejo osnovne slikarske veščine.

Tone Rački je slikar, cineast in filmski pedagog ter publicist. Je avtor več priročnikov o risanju in video snemanju in voditelj različnih ustvarjalnih delavnic.

PRAVILA TREH - MLADINSKI ROMAN, KI ODPIRA SVET MEDGENERACIJSKIH ODNOSOV

Knjiga Pravila treh prinaša pripoved Twana in njegove sestre dvojčice Linde, ki z mamo in babico odpotujeta na Islandijo k pradedku, dedku Kasu, ki živi tam sam. Star je in bolan ter ne more več dobro skrbeti zase, zato bi moral z njimi nazaj na Nizozemsko. A dedek ima čisto drugačne želje, zato naredi načrt. Twana, ki ima s seboj priročnik za preživetje v naravi, prosi za pomoč. Twan pa ne ve, kaj naj stori - naj pomaga dedku ali naj skrivni načrt izda mami in babici. Zaupa se dvojčici Lindi in skupaj se odločita... Knjiga, v kateri zorita nizozemska dvojčka Twan in Linda, spodbuja k strpnosti do starejših.

Priznano nizozemsko pisateljico (1956) Marjolijn Hof slovenski bralci poznajo predvsem po mladinskih knjigah Prva zorenja Majhna možnost in Mati številka nič ter otroški knjigi Moj dedek in jaz in pujsa Babi. Pričujočo knjigo je prevedla Katjuša Ručigaj.

MINIMALIZEM - KNJIGA S TEORIJO O SMISLU ŽIVLJENJA BREZ ODVEČNIH, BALASTNIH STVARI

Američana Joshua Fields Millburn in Ryan Nicodemus sta odpovedala zelo dobro plačani službi v veliki korporaciji ter zavrgla ali razdala večino svojega imetja. Zasnovala sta spletno stran theMinimalists.com ter sklenila svoj čas in energijo nameniti življenju s pravim smislom. Knjiga s podnaslovom Živeti s smislom predstavlja teorijo minimalizma. Ta temelji na načelu upiranja začaranemu krogu potrošništva, pri katerem posameznik opusti vse odvečno in nepomembno, da bi se lahko osredotočil na tisto, kar zares šteje: zdravje, odnose, strast, osebno rast in prispevanje k zboljšanju skupnosti. Za prevod dela je poskrbela Mojca Vodušek.

ZAMENJAM BRATCA - PRIKUPNA SLIKANICA NA TEMO OTROŠKEGA LJUBOSUMJA

V Avstraliji nagrajena slikanica ene najvidnejših avstralskih pisateljic in ilustratork Jan Ormerod Zamenjam bratca prinaša zgodbo krokodilke Karoline, ki dobi bratca. Ta se slini, nič kaj ne diši, je samo za zgago in kar je najhujše - zavzame ves prostor v maminem naročju in kot se zdi mali krokodilki tudi v maminem srcu. Nekega dne gre mama zamenjat svoj klobuk za takega, ki ji bo prav, in takrat se Karolini porodi ideja, kako bi rešila veliko težavo. Ilustracije za slikanico, ki sta jo v slovenščino prevedla Mateja Črv Sužnik in Miha Sužnik, je prispeval Andrew Joyner.