Svet 30.1.2015 6:00

V dunajski Albertini dela francoskih umetnikov 19. stoletja

Dunaj, 30. januarja - V dunajski galeriji Albertina so na ogled postavili razstavo z naslovom Degas, Cezanne, Seurat: Arhiv sanj iz muzeja d'Orsay. Postavitev združuje okoli 130 del francoskih umetnikov 19. stoletja, in sicer pastele, risbe, akvarele in gvaše. Na ogled bo do 3. maja.

"Razstava ponuja dober vpogled v zelo raznovrsten slikarski opus francoskih slikarjev prve polovice 19. stoletja," besede direktorja galerije Klausa Albrechta Schröderja povzemajo tuje tiskovne agencije.

Z deli so na razstavi med drugim zastopani Pierre-Auguste Renoir, Gustave Moreau, Edgar Degas, Paul Cezanne, Georges Seurat. Kot poudarja Schröder, je to prva tako obsežna razstava del iz pariškega muzeja d'Orsay, ki je na ogled izven Francije.

Postavitev je razdeljena v 20 vsebinskih sklopov, ki med drugim nosijo naslove Historicizem in salon, Gustave Moreau, Degasovi pasteli, Umetnost krajine v delih Gustavea Doreeja in Edgarja Degasa, Degas - balet, Paul Cezanne, Georges Seurat in neoimpresionizem ter Simbolizem.

Po besedah direktorja muzeja d'Orsay in muzeja L'Orangerie Guyja Cogevala je izbor umetnin izjemen, saj so večinoma na ogled najbolj poznana dela francoskih slikarjev 19. stoletja.

Razstava je bila lani spomladi na ogled Parizu in že tedaj je bilo po besedah kustosa razstave Wernerja Spiesa govora o tem, da jo bodo postavili še enem evropskem muzeju. Izbrana je bila galerija Albertina, ki se ponaša z eno najboljših grafičnih zbirk na svetu.

Muzej d'Orsay poleg ostalega gradiva hrani več kot 70.000 risb francoskih impresionistov in drugih francoskih umetnikov 19. in 20. stoletja.