Svet 1.2.2015 5:30

Septembra bo izšel novi roman Salmana Rushdieja

London, 1. februarja - V Indiji rojeni britanski pisatelj Salman Rushdie pripravlja nov roman Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights (Dve leti, osem mesecev in 28 noči), ki bo po napovedih njegove založbe izšel septembra. Naslov dela se navezuje na zbirko arabskih ljudskih pravljic, pripovedk, novel in anekdot z naslovom Tisoč in ena noč.

Ljubljana. Knjiga Salmana Rushdieja Harun in Morje zgodb. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Salmana Rushdieja Harun in Morje zgodb.
Foto: STA

Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights bo Rushdie izdal po sedmih letih od izida njegovega zadnjega dela The Enchantress of Florence. "Delo spaja zgodovino, mitologijo in brezčasno ljubezensko zgodbo, z namenom prebuditi svet, ki je bil pahnjen v obdobje nerazuma," je sporočilo založbe Jonathan Cape povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Rushdie slovi po zelo obsežnih delih. Za najnovejšega pravi, da je krajše od predhodnih, da ima "zgolj" 250 strani. "Končno sem se naučil, kako utihniti," je pisatelj lani povedal na angleškem literarnem festivalu Cheltenham.

V Indiji rojeni pisatelj je širši javnosti najbolj znan po romanu Satanski stihi, zaradi katerega je leta 1989 tedanji iranski verski in politični voditelj Ruholah Musavi Homeini nanj priklical fatvo in ga s tem obsodil na smrt. Po skoraj 26 letih od razglasitve fatve se pisatelj nanjo pretirano ne ozira. Zaveda pa se, da ni povsem varen.

S svojimi deli se Rushdie redno pojavlja na skoraj vseh seznamih finalistov za najuglednejše svetovne literarne nagrade. Za roman Otroci polnoči je leta 1981 prejel nagrado booker.

V slovenščino je prevedenih več njegovih del. Poleg romanov Satanski stihi in Otroci polnoči še romani Tla po njenimi nogami, Klovn Šalimar in Mavrov poslednji vzdih, delo Luka in ogenj življenja ter zbirki kratke proze Vzhod, zahod ter Harun in morje zgodb.