Svet 4.2.2015 5:00

V Rimu razstava za 70 let studiev Cinecitta

Rim, 4. februarja - V kompleksu studiev Cinecitta v Rimu bodo v soboto odprli novo stalno razstavo, ki dokumentira 70 let zgodovine ustvarjanja filmov. Postavitev z naslovom Snemanje v studiih Cinecitta je razdeljena v osem tematskih sklopov in vključuje več kot 120 filmov ter 300 fotografij, kostumov in scenografij.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Razstavo dopolnjuje okoli 60 dokumentarcev, ki predstavljajo obdobje med letoma 1937 in 1990, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Razstavo uvajajo zgodovinski in fašistični propagandni filmi iz poznih 30. let minulega stoletja. Zajame povojni neorealizem in se nato posveti Hollywoodu na Tiberi z velikimi produkcijami, kot sta epska drama Ben Hur Williama Wylerja iz leta 1959 in Quo Vadis Mervyna LeRoyja in Anthonyja Manna iz leta 1951.

Posebno pozornost so na razstavi posvetili režiserjem, kot so Sergio Leone, Bernardo Bertolucci, Luchino Visconti in Franco Zeffirelli.

Razstava Snemanje v studiih Cinecitta bo dopolnila stalno razstavo z naslovom Cinecitta na ogled, ki so jo odprli leta 2011. Ta je doslej pritegnila 500.000 obiskovalcev.