Svet 4.2.2015 5:30

Rimski palači Barberini se obeta prenova

Rim, 4. februarja - Rimski palači Barberini, v kateri domuje Nacionalna galerija starejše umetnosti, se obeta prenova. Galerija bo v sklopu prenove na podlagi dogovora, ki sta ga podpisala ministrstvo za kulturo in ministrstvo za obrambo, pridobila 700 kvadratnih metrov novih razstavnih površin, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ministrstvo za obrambo se je z omenjenim dogovorom odpovedalo sobanam v palači iz 17. stoletja, ki jih je uporabljalo več desetletij.

Restavrirane sobane, med njimi prestolno dvorano, v kateri je mogoče občudovati sliko baročnega mojstra Mattie Pretija, bodo po besedah ministra za kulturo Daria Franceschinija za javnost odprli v letu dni. Še vedno pa jih bo ob posebnih priložnostih lahko uporabljalo ministrstvo za obrambo, piše Ansa.

Restavriranje palače bo predvidoma stalo 1,8 milijona evrov. "To je pomemben dan, ki priča o volji vlade, da vlaga v kulturo," je dejal Franceschini.

Muzej v palači Barberini, ki se ponaša z deli umetnikov, kot so bili Caravaggio, Canaletto, Guercino, El Greco, Pietro da Cortona in Tintoretto, je eden od 20 italijanski muzejev, ki so po lanski reorganizaciji muzejske mreže obdržal avtonomijo.

Palačo Barberini so začeli graditi leta 1624 po načrtih arhitekta Carla Maderne za papeža Urbana VII. iz družine Barberini. Pri projektu sta sodelovala tudi Gianlorenzo Bernini in Francesco Borromini. Pri načrtovanju arhitekture je sodeloval tudi Pietro da Cortona, ki je poleg tega poslikal strop v osrednji dvorani palače.