Slovenija 4.2.2015 9:49

V Galeriji Škuc Obljubljene dežele Marka Požlepa

Ljubljana, 4. februarja - V Galeriji Škuc bodo drevi odprli razstavo Marka Požlepa Obljubljene dežele. Vsa umetnikova raziskovanja se osredotočajo na vprašanje, kaj ljudem po koncu velikih metapripovedi daje moč in motivacijo za delovanje. Njegova dela odgovora ne artikulirajo, temveč z močjo poguma neposredno nagovarjajo vse manjše potrebe po ustvarjanju smisla.

Ljubljana. Umetnik Mark Požlep. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Mark Požlep.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je ob razstavi še zapisal umetniški vodja galerije Vladimir Vidmar, se Požlep v svojih projektih v iskanju meje med prizadevanjem za izstop iz omejitev vsakdana in iluzoričnim utopizmom podaja na pot, ki je v njegovih delih tako tematski kot formalni element. Njegovi projekti niso sestavljeni samo kot beleženje potovanja, dela so zelo procesna, dolgo časa nastajajoča raziskovanja lastne umetniške pozicije.

Podobno kot antijunaki beat generacije Požlep odgovarja na eksistencialno družbeno stisko z umetniškimi ekspedicijami, čeprav ne iz eskapističnega refleksa, temveč kot kritični izraz nestrinjanja, nepristanka na status quo. Zato je prvi in ključni dokument njegove dvojne paradigme potovanja potovalni dnevnik.

V projektu Whatever happened to major Tom se Požlep v neprikriti maniri sanjarskega romantičnega umetnika poda na utopistično odpravo, na kateri z ladjo, ki jo je z lastnimi rokami obnovil, pripluje do osamljenega otočka v creškem arhipelagu in na njem zasadi palmo.

Projekt Homelands je umetnik izvedel v telavivskem predmestju Holon. Med rezidenčnim bivanjem v tamkajšnjem Centru za digitalne umetnosti je z lokalno mladino zgradil štiri metre visok hribček na dvorišču za muzejem. Projekt je z enostavno gesto zbral kreativni potencial obrobnega dela mesta, brez teatralnih obljub o kulturnem razcvetu, ki so značilne za številne podobne projekte.

V projektu Stranger than Paradise pa je Požlep v sedmih dneh obiskal šest republik bivše skupne države, kjer je v domovih za ostarele koncertiral v vlogi šlager mojstra.

Požlep se je rodil leta 1981 v Celju. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 2006 diplomiral na smeri slikarstvo. Samostojno razstavlja od leta 2000, njegova dela so bila prikazana v številnih evropskih prestolnicah, poleg tega je razstavljal že v skoraj vseh pomembnejših slovenskih galerijah. Ustvarja na področju slikarstva, risbe, videa, prostorske postavitve in performansa.

Razstava v Galeriji Škuc bo na ogled do 28. februarja.