Svet 5.2.2015 5:00

Na Dunaju pregled slovenske sodobne umetnosti

Dunaj, 5. februarja - Na dunajskem društvu umetnikov Künstlerhaus na Karlplatzu bodo danes odprli razstavo z naslovom Magija umetnosti: Protagonisti slovenske sodobne umetnosti 1968-2013. Likovni kritik Aleksander Bassin je izbral 110 del, ki podajajo historični pregled ustvarjanja slovenskih slikarjev, kiparjev, grafikov in fotografov.

Ljubljana. Likovni kritik Aleksander Bassin. Foto: Nada Mihajlovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Likovni kritik Aleksander Bassin.
Foto: Nada Mihajlovič/STA
Arhiv STA

Ob odprtju razstave bosta zbrane nagovorila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in slovenski veleposlanik na Dunaju Andrej Rahten.

V postavitev je Bassin vključil dela slikarjev, kiparjev, fotografov in grafikov, ki izvirajo iz nacionalnih, avtorskih in zasebnih zbirk. Kot je pojasnil na nedavni novinarski konferenci, je do postavitve na Dunaju prišlo na željo uprave Künstlerhausa po ogledu te razstave v Villi Manin v Passarianu v bližini Vidma.

Slikarska in v večji meri tudi kiparska dela so razvrščena po kronološkem zaporedju nastopov umetnikov v posameznih desetletjih, fotografi in grafiki pa so predstavljeni posebej. V sklopu razstave je postavljena še t. i. razstava v razstavi pod naslovom Krajina kot tematska preokupacija v slovenskem slikarstvu in fotografiji.

Razstava bo odprta do 29. marca, nato pa se seli v zagrebško Gliptoteko, kjer bo na ogled od 9. aprila.