Svet 5.2.2015 5:30

Pariška opera namerava z nižjimi vstopninami privabiti mlade

Pariz, 5. februarja - Pariška opera je razkrila program sezone 2015/16. Ta bo kljub proračunskim omejitvam obsegala 18 novih produkcij in 14 ponovitev. V želji, da bi privabila novo generacijo poslušalcev, bo ponudila nižje cene vstopnic za mlade obiskovalce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri soočanju s krizo je potrebno iti v napad in ustvariti več, je dejal novi direktor operne hiše Stephane Lissner, ki je pred tem vodil milansko Scalo. To po njegovem mnenju povzroči financiranje, privabi občinstvo, sponzorje, koproducente, televizijo, omogoči turneje.

Obljubil je uravnotežen program, v katerem se bodo tradiciji zavezane uprizoritve pomešale z "umetniki, ki preizprašujejo svet brez tabujev". "Moja odločitev je bila, da predstavim tako Schönbergovega Mojzesa in Arona kot popularno Verdijevo trilogijo," je povedal Lissner.

V prihodnji sezoni bo prevladoval italijanski operni velikan Giuseppe Verdi z novima produkcijama Rigoletta in Trubadurja ter ponovitvijo Traviate. Med drznejšimi režiserji, ki so bili povabljeni k uprizoritvam, pa bo Poljak Krzysztof Warlikowski, ki bo režiral edino opero Bele Bartoka, Grad vojvode Sinjebradca.

Pariška opera, ki deluje na dveh lokacijah v francoski prestolnici, je v zadnjem letu zvišala cene vstopnic. Sedaj pa je pripravljena uvesti novo shemo za mlade obiskovalce, ki jo je Lissner že vzpostavil v Milanu.

Povprečna starost njenih obiskovalcev - teh našteje 750.000 letno, je 46 let, kar je precej manj od povprečne starosti obiskovalcev koncertov klasične glasbe v Franciji, ki trenutno znaša 61 let. Da bi privabila še mlajše, bo ljubiteljem opere, starim do 28 let, omogočila ogled 13 predstav še pred premiero po znižani ceni deset evrov.

Kot še poroča AFP, si je Lissner zadal, da bi Pariška opera z najboljšimi dirigenti, najboljšimi pevci in najboljšimi režiserji postala izbira številka ena za operne navdušence po svetu.