Slovenija 5.2.2015 10:01

V Prešernovi hiši v Kranju razstava o Sonetnem vencu

Kranj, 5. februarja - V Gorenjskem muzeju v Prešernovi hiši v Kranju bodo ob 18. uri odprli razstavo Prešernov Sonetni venec, ki je nastal pred 181 leti. V njem pesnik prepleta tri prevladujoče teme, ljubezen, domovino in poezijo. Razstavo likovno dopolnjujejo linorezi Sonetnega venca Mihe Maleša, ki jih hranijo v Gorenjskem muzeju.

Kranj. Prešernova hiša v Kranju. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Prešernova hiša v Kranju.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Vzroke za nastanek Sonetnega venca gre iskati v Prešernovi neuslišani ljubezni do Julije Primic, ki ji je v 15. zaključnem sonetu, Magistralah javno izpovedal svojo ljubezen. Hkrati je bil to čas tik po koncu tako imenovane slovenske abecedne vojne, kjer sta Čop in Prešeren izborila zmago proti starejšim slovenskim izobražencem.

Tretji razlog za nastanek Sonetnega venca tiči v filozofiji oziroma teoriji bratov Friedricha in Augusta Wilhelma Schlegla, ki sta zagovarjala, da se narod konstituira skozi poezijo, ki je pisana v najodličnejših formah antike, renesanse in romantike, so ob razstavi sporočili iz Gorenjskega muzeja.

Avtorica razstave Jelena Justin je vse te tri vzroke vzela za izhodišče razstave, ki jo likovno dopolnjujejo linorezi Sonetnega venca Mihe Maleša. Ker je s Prešernovim Sonetnim vencem slovenska poezija stopila na pot razvitih zahodno in srednjeevropskih narodov, je v slovenski literarni zgodovini umetniška oblika dobila skoraj mitični pomen.

Na razstavi bo na ogled tudi izbor pesniških zbirk, v katerih so različni avtorji objavili sonetne vence. Med avtorji so France Balantič, Janez Menart, Boris A. Novak, Matej Krajnc, Janko Moder, Mitja Šarabon in Valentin Cundrič.

Drevišnje odprtje razstave v Prešernovi hiši je le en v nizu dogodkov, ki se bodo v dneh okoli kulturnega praznika zvrstili v Kranju. Osrednji dogodek bo nedeljski Prešernov smenj, na katerem pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev. V nedeljo bo v Kranju potekalo tudi srečanje z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci.

Bogat program ob kulturnemu prazniku podobno kot kraju pesnikovega bivanja pripravljajo tudi v njegovi rojstni vasi Vrbi. V Osnovni šoli Žirovnica bodo danes odprli razstavo slikarske kolonije na temo O Vrba, srečna, draga vas domača. Že v sredo so v Vrbi pripravili Večer domačih pesnic, v soboto pa bosta na vrsti Prešernov pohod na Stol in literarni večer Društva slovenskih pisateljev. Vrhunec dogajanja bo nedeljska slovesnost.